Chinezii îi cer lui Putin să renunţe la "ruleta rusească" în ceea ce priveşte centrala de la Zaporojie, după ce aceasta a fost deconectată de la reţeaua electrică a Ucrainei.
Beijingul avertizează că un singur incident ar putea duce la un accident nuclear serios, "cu consecinţe ireversibile asupra ecosistemului şi sănătăţii publice atât din Ucraina cât şi din ţările vecine".
Cel care a emis acest avertisment este Geng Shuang, reprezentantul permanent al Chinei la ONU, care a cerut tuturor părţilor "să exercite reţinere maximă şi să respecte legislaţia internaţională pentru a minimiza riscul unui accident. Nu trebuie să permitem unor tragedii precum cea de la Cernobîl sau cea de la Fukushima să se repete", scrie inews.co.uk.
Avertismentul este unul de luat în seamă, având în vedere că relaţiile dintre China şi Rusia sunt bune, iar China este una dintre puţinele ţări cu influenţă reală asupra regimului lui Putin. Avertismentul a fost emis la câteva ore după ce reactoarele nucleare de la Zaporojie au fost deconectate de la reţeaua electrică.
Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a avertizat sâmbătă că există un risc de pulverizare de substanţe radioactive la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse.
Potrivit Energoatom, forţele ruse au bombardat locul în mai multe rânduri în ultima zi. Infrastructura centralei a fost afectată şi există riscul de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive, a indicat Energoatom pe Telegram, adăugând că există şi un risc ridicat de incendiu, scrie Agerpres.
De partea sa, Ministerul Apărării rus a acuzat armata ucraineană că a bombardat centrala Zaporojie de trei ori în ultimele 24 de ore.
Situată în sudul Ucrainei, centrala Zaporojie a fost deconectată de la reţeaua electrică joi, pentru prima dată în istoria sa, ca urmare a unui incendiu cauzat de un bombardament ce a produs pagube asupra unei linii electrice.
Având şase reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, centrala Zaporojie se află din luna martie în mâinile forţelor ruse.
În ultimele săptămâni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente care au vizat locul acestei centrale, ceea ce a sporit temerile privind producerea unei catastrofe de tipul celei din 1986 de la Cernobîl.
În 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o operaţiune militară specială de denazificare a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
Petre Min, coordonatorul Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare, a explicat cât de periculoasă a fost, de fapt, oprirea alimentării cu curent electric la centrala Zaporojie, dar și care este situația acum, după ce a fost reconectată la sistemul electric al Ucrainei.
"Situația acum este stabilă, și din punctul de vedere al radioactivității, nu sunt fluctuații ale fondului de radiații, suntem la fondul natural. De asemenea, instalațiile din siguranță sunt în funcționare și nu există niciun pericol în acest moment. Referitor la momentul care a avut loc ieri, acest tip de eveniment (deconectarea de la sistemul electric n.r.) este un eveniment studiat și pe baza acestor scenarii practic se construiesc aceste reactoare. Alimentarea electrică pentru sistemele de siguranță este asigurată din mai multe surse.
În cazul centralei Zaporojie, sunt cinci surse de energie electrică. În acest caz, una dintre aceste surse, care, da, este sursa principală de energie electrică, practic această sursă principala a devenit indisponibilă, dar în același timp, o altă sursă, o altă linie electrică, așa cum și astăzi a fost precizat inclusiv de AIEA, era disponibilă. Dar, pornirea automată a acestor generatoare diesel este practic o secvență de siguranță. Atun ci când pică un sistem de alimentare electrică, aceste diesele intră automat, este o frecvență automată, după care, dacă o altă linie este disponibilă, aceste diesele se opresc.", a explicat Petre Min, coordonatorul Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu