China, pe locul doi la cercetare științifică

cercetatori chinezi
cercetatori chinezi

China a ajuns, într-un interval de 10 ani, pe locul al doilea în lume în privinţa numărului de articole publicate în revistele ştiinţifice internaţionale, după Statele Unite ale Americii, potrivit unui raport alcătuit de Royal Society, publicat luni la Londra.

Cele mai multe dintre ţările occidentale care figurează în primele 10 poziţii şi-au văzut numărul de articole publicate în revistele ştiinţifice înregistrând o scădere evidentă, în favoarea unor ţări care vin puternic din urmă, precum China, Brazilia, India, dar şi a altora, mai slab plasate, precum Iran, Tunisia şi Turcia, informează Mediafax.

China a trecut de pe locul al şaselea în topul articolelor publicate în perioada 1999 - 2003 (4,4% din total) pe locul al doilea, cu 10,2% din totalul articolelor publicate în perioada 2004 - 2008, "furând" acest loc de la Japonia. Statele Unite au rămas în frunte, dar ponderea acestei ţări în totalul articolelor publicate a scăzut de la 26,4% la 21,2% între cele două perioade citate. Japonia a trecut de pe poziţia a doua (7,8%) pe locul al patrulea (6,1%), iar Marea Britanie s-a menţinut pe locul al treilea (6,5% faţă de 7,1%). Germania, ocupanta locului al cincilea, publică 6% din totalul articolelor ştiinţifice din lume, comparativ cu 7% în trecut, iar Franţa ocupă locul al şaselea (4,4% faţă de 5%).

Pe lângă ascensiunea "meteorică" a Chinei şi într-o mai mică măsură a Braziliei şi a Indiei, acelaşi raport a indentificat alte câteva ţări în creştere, precum Turcia (în 2006 au existat de patru ori mai multe articole publicate de autori turci faţă de anul 1996) şi Iranul - care a anunţat că ponderea alocată pentru cercetare din bugetul naţional va ajunge până în anul 2030 la 4%, comparativ cu 0,56% în 2006.

În Tunisia, bugetul alocat cercetării a crescut de la 0,03% din PIB, în 1996, la 1,25%, în 2009. Singapore şi-a dublat, între 1996 şi 2007, cheltuielile alocate pentru activităţile de cercetare, care au ajuns la 2,61% din PIB şi a reuşit să îşi tripleze numărul de articole publicate în revistele ştiinţifice. Cooperarea dintre echipele de cercetători provenind din ţări diferite reprezintă o altă trăsătură dominantă a ultimilor ani, evidenţiată în acelaşi raport. 35% din totalul articolelor ştiinţifice reprezintă rodul cooperărilor internaţionale. În urmă cu 15 ani, acest procent era de 25%. Royal Society a realizat acest studiu în colaborare cu grupul Elsevier, care publică circa 2.000 de reviste ştiinţifice, printre care se numără renumitele publicaţii The Lancet şi Cell.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel