O evaluare a armatei americane scursă în public dezvăluie că, în curând, armata chineză ar putea desfăşura o dronă spion de mare altitudine, care s-ar deplasa de cel puţin trei ori mai repede decât sunetul, a relatat marţi publicaţia Washington Post, citând un document secret al National Geospatial-Intelligence Agency, potrivit Reuters.
În trecut, media internaţionale au scris că această dronă se deplasează cu o viteză supersonică de aproape 4.000 de kilometri pe oră. Documentul, pe care Reuters nu poate să-l confirme sau să-l verifice în mod independent, prezintă imagini din satelit datate 9 august, care arată două drone de recunoaştere WZ-8 cu motoare cu reacţie la o bază aeriană din estul Chinei, la aproximativ 560 km în interiorul ţării de oraşul Shanghai, potrivit ziarului.
În evaluarea americană se afirmă că Armata Populară de Eliberare (PLA) a creat 'aproape sigur' prima sa unitate de vehicule aeriene fără pilot la baza respectivă, care se află în subordinea Comandamentului Teatrului de Est (Eastern Theater Command), ramură a armatei chineze responsabilă de asigurarea respectării revendicărilor de suveranitate chineză asupra Taiwanului, conform publicaţiei citate.
Departamentul american al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters. Nici guvernul chinez nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, indică agenţia de presă citată.
Washington Post precizează că a obţinut evaluarea programului plecând de la o serie de imagini din fişierele clasificate postate pe aplicaţia de mesagerie Discord, postare în spatele căreia se presupune că s-ar afla un membru al Gărzii Naţionale Aeriene din Massachusetts, arestat săptămâna trecută.
FBI l-a arestat joia trecută pe Jack Douglas Teixeira, un tânăr în vârstă de 21 de ani, membru al Gărzii Naţionale Aeriene a SUA, pentru scurgeri online de documente clasificate care au pus în dificultate Washingtonul în faţa aliaţilor săi din întreaga lume.
Despre aceste scurgeri de informaţii s-a aflat pentru prima oară la începutul acestei luni, punând presiune pe Washington cu privire la daunele pe care le-ar fi putut provoca.
Episodul a pus într-o situaţie jenantă SUA prin dezvăluirea spionajului desfăşurat asupra aliaţilor lor şi a presupuselor vulnerabilităţi militare ucrainene. Recenta întâlnire a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen cu Kevin McCarthy, şeful Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, a iritat Beijingul.
China, care susţine că insula - autoguvernată în mod democratic - este una dintre provinciile sale, afirmă că Taiwanul este cea mai importantă şi sensibilă problemă în relaţiile sale cu SUA. Guvernul taiwanez respinge revendicările de suveranitate ale Beijingului, notează Reuters, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu