China a elaborat un proiect de lege revizuit care va face mai simplă înregistrarea căsătoriei pentru cupluri, în timp ce depunerea unei cereri de divorț va deveni mai dificilă.
Proiectul, care vizează construirea unei „societăți favorabile familiei”, a fost publicat săptămâna aceasta de Ministerul chinez al Afacerilor Civile pentru a primi observațiile publicului. Oamenii pot trimite comentarii ministerului până la 11 septembrie, se arată în comunicat, potrivit Reuters.
Aceasta vine în contextul în care factorii de decizie politică se străduiesc să încurajeze cuplurile tinere să se căsătorească și să aibă copii, după ce populația țării a scăzut timp de doi ani consecutivi.
Legea propusă elimină restricțiile regionale în materie de căsătorie prevăzute în legea anterioară, conform căreia căsătoriile se desfășoare la locul de înregistrare a domiciliului cuplului. Divorțurile vor face obiectul unei perioade de gândire de 30 de zile, în timpul căreia, dacă una dintre părți nu dorește să divorțeze, poate retrage cererea, punând capăt procesului de înregistrare a divorțului, se arată în proiect.
"Este ușor să te căsătorești, dar greu să divorțezi. Ce regulă stupidă”, a scris un internaut pe platforma chineză de social media Weibo 9898.HK, atrăgând zeci de mii de aprecieri.
Reglementarea urmărește să "promoveze importanța căsătoriei și a familiei”, să reducă divorțurile impulsive, să susțină stabilitatea socială și să protejeze mai bine drepturile legitime ale părților implicate, a declarat Jiang Quanbao, profesor la Institutul pentru studii privind populația și dezvoltarea de la Universitatea Xi'an Jiaotong, pentru publicația de stat *Global Times*.
Numărul cuplurilor chineze care s-au căsătorit în prima jumătate a acestui an, cu 498.000 mai mic față de anul precedent
Numărul cuplurilor chineze care s-au căsătorit în prima jumătate a acestui an a scăzut cu 498.000 față de anul precedent, ajungând la 3,43 milioane, cel mai scăzut nivel din 2013, deoarece tot mai mulți tineri au amânat să se căsătorească, potrivit datelor oficiale.
Căsătoria este văzută de obicei ca o condiție prealabilă pentru a avea copii datorită unor politici răspândite, inclusiv una care impune părinților să prezinte un certificat de căsătorie pentru a înregistra copilul și a primi beneficii.
Mulți tineri chinezi aleg să rămână necăsătoriți sau să amâne căsătoria din cauza îngrijorărilor legate de siguranța locului de muncă și de perspectivele lor de viitor, în contextul încetinirii creșterii economice în a doua cea mai mare economie a lumii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu