China este extrem de îngrijorată în legătură cu o informaţie apărută în presă conform căreia Statele Unite ar fi aprobat o strategie nucleară secretă care se concentrează pe ameninţarea reprezentată de Beijing, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, relatează Reuters.
"SUA prezintă povestea ameninţării nucleare chineze, găsind scuze pentru a căuta un avantaj strategic", a declarat Mao Ning.
Conform unei informaţii apărute în New York Times, preşedintele american Joe Biden a aprobat în martie un plan strategic nuclear strict secret care a reorientat pentru prima dată strategia de descurajare a Washingtonului asupra extinderii arsenalului nuclear al Chinei, dar care încearcă şi să pregătească Statele Unite pentru posibile provocări nucleare coordonate din China, Rusia şi Coreea de Nord.
"China este extrem de îngrijorată în legătură cu această informaţie, iar faptele au dovedit pe deplin că Statele Unite au alimentat în mod constant în ultimii ani aşa-numita teorie a ameninţării nucleare reprezentate de China", a declarat oficialul chinez în cadrul unei conferinţe de presă.
Casa Albă a declarat marţi că planul strategic nuclear clasificat aprobat de preşedintele Biden anul acesta nu este un răspuns la o singură ţară sau la o singură ameninţare.
Statele Unite au atras atenţia în mod constant asupra creşterii dimensiunii arsenalului nuclear al Chinei. Un raport anual al Pentagonului, publicat în octombrie anul trecut, arată că Beijingul are mai mult de 500 de focoase nucleare operaţionale în arsenalul său şi probabil va dispune de peste 1.000 de focoase până în 2030, informează Agerpres.
***
Joe Biden a aprobat în martie un plan strategic nuclear strict secret care a reorientat pentru prima dată strategia de descurajare a Washingtonului asupra extinderii arsenalului nuclear al Chinei, a relatat în urmă cu câteva ore New York Times, conform AFP și preluat de Agerpres.
"Casa Albă nu a anunţat niciodată că Biden a aprobat această strategie revizuită, intitulată 'Ghidul privind utilizarea armelor nucleare", a relatat ziarul. O notificare neclasificată către Congres cu privire la revizuire este de aşteptat să fie trimisă înainte ca Biden să părăsească funcţia, a precizat New York Times.
În discursuri recente, doi oficiali de rang înalt ai administraţiei au fost lăsaţi să facă aluzie la revizuirea strategiei, a adăugat ziarul. Strategia este actualizată la fiecare patru ani, a mai relatat publicaţia. "Această administraţie, ca şi cele patru administraţii anterioare, a emis o revizuire a posturii nucleare şi un ghid privind planificarea utilizării armelor nucleare", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Savett.
"În timp ce textul specific al ghidului este clasificat, existenţa sa nu este în niciun fel secretă. Ghidul emis la începutul acestui an nu este un răspuns la o singură entitate, ţară sau ameninţare", a adăugat el. Asociaţia pentru Controlul Armelor, cu sediul în SUA, a transmis că, potrivit informaţiilor sale, strategia şi postura SUA privind armele nucleare rămân aceleaşi cu cele descrise în Revizuirea posturii nucleare din 2022 a administraţiei şi că nu a existat nicio reorientare de la Rusia către China.
Daryl Kimball, director executiv al Asociaţiei pentru Controlul Armelor, a declarat că, în timp ce estimările serviciilor de informaţii americane sugerează că China ar putea creşte dimensiunea arsenalului său nuclear de la 500 la 1.000 de focoase până în 2030, Rusia are în prezent aproximativ 4.000 de focoase nucleare "şi rămâne principalul motor din spatele strategiei nucleare a SUA".
Citește continuarea aici - New York Times: Joe Biden a aprobat o strategie nucleară secretă care se concentrează pe ameninţarea reprezentată de China
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu