China, responsabilă pentru creşterea bruscă a emisiilor care diminuează stratul de ozon

China este responsabilă pentru o mare parte din creşterea emisiilor provenite de la substanţele ilegale care diminuează stratul de ozon (ODS), începând cu 2013, potrivit unui studiu apărut joi în revista Nature, mai multe companii interne fiind acuzate de încălcarea unei interdicţii globale de producţie, potrivit Reuters. 

Un procent de circa 40-60% din creşterea globală a emisiilor de triclorofluorometan (CFC-11), substanţă folosită în frigidere şi care distruge stratul de ozon, începând din 2013 poate fi atribuit regiunilor industriale Shandong şi Hebei, din nordul Chinei, susţine echipa de cercetători de la agenţia australiană Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation şi Universitatea din Bristol, Marea Britanie, scrie Agerpres.

În urma studierii parametrilor atmosferici din Coreea de Sud şi Japonia, cercetătorii au estimat că emisiile de CFC-11 provenind din estul Chinei continentale în perioada 2014-2017 au fost cu circa 7 milioane de kilograme anual mai mari în comparaţie cu intervalul 2008-2012. Ministerul Ecologiei şi Mediului din China nu a răspuns joi unei solicitări din partea Reuters de a comenta informaţia. CFC-11, compus chimic folosit până la un anumit moment dat în frigidere şi aparate de aer condiţionat, este una dintre substanţele interzise prin Protocolul de la Montreal, tratat ratificat în scopul protejării stratului de ozon din atmosfera Pământului prin eliminarea treptată a producţie globale de CFC până în 2010.

Prezenţa CFC-11 în atmosferă s-a diminuat substanţial până în 2012, dar a crescut din nou după această dată. China a ratificat tratatul în 1991 şi a declarat anul trecut că a eliminat deja o cantitate de până la 280.000 de tone din capacitatea de producţie anuală de ODS şi accelerează eforturile pentru eliminarea altor substanţe chimice care deteriorează stratul de ozon. Un raport întocmit anul trecut de Environmental Investigation Agency (EIA), cu sediul la Londra, a susţinut că zeci de companii chineze foloseau încă substanţa chimică interzisă CFC-11 în producţia de spumă poliuretanică.

'Întrucât are o eficienţă foarte mare în producţie, cu toate acestea, au existat utilizatori incorecţi care au folosit stocuri mai vechi şi producători care au ignorat acordurile internaţionale semnate de guvernele ţărilor lor', a spus Ian Rae, de la Facultatea de Chimie de la Universitatea Melbourne, unul dintre consilierii tehnici ai Protocolului de la Montreal. China a lansat anul trecut o campanie specială de verificare a 3.000 de producători de spumă poliuretanică din diferite regiuni ale ţării şi a promis că va penaliza orice încălcare a tratatului de la Montreal. Autorităţile de la Beijing au declarat în martie că au închis două unităţi care fabricau CFC-11, ca parte din campania de eliminare a acestor practici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel