China a redus perioada pe care o persoană trebuie să o petreacă în carantină la intrarea în țară.
China a redus timpul pe care călătorii care intră în țară trebuie să-l petreacă în carantină și a eliminat o restricție majoră asupra zborurilor internaționale, în semn de relaxare limitată a politicii sale stricte de zero COVID. Noile măsuri au fost anunțate vineri în urma unei întâlniri a organului de decizie al Partidului Comunist, în timpul căreia liderii au promis să mențină protocoalele COVID, subliniind în același timp necesitatea de a minimiza perturbările economice și sociale.
Anunțul mult așteptat, însă, nu menționează în mod explicit când vor intra în vigoare modificările. China este ultima economie majoră care a aderat la o politică zero COVID, folosind carantine rapide, teste în masă, urmărire extinsă a contactelor pentru a elimina infecțiile de îndată ce acestea apar.
Abordarea cu toleranță zero s-a confruntat cu provocări tot mai mari din cauza noilor variante foarte transmisibile, iar costurile sale economice și sociale grele au atras o reacție publică tot mai mare.
Ușurarea măsurilor va duce la eliminarea așa-numitului mecanism de „întrerupător de circuit”, conform căruia zborurile către China erau suspendate dacă era constatat că o companie aeriană transportă un anumit număr de pasageri care au fost testați pozitiv pentru COVID la aterizare. Pasagerii internaționali care sosesc vor avea nevoi e de doar un test și nu două, iar carantina centralizată obligatorie la sosire va fi redusă de la șapte zile la cinci zile, urmată de încă trei zile de izolare la domiciliu. Călătorii internaționali care nu au o adresă permanentă în China vor trebui totuși să facă un total de opt zile de carantină în hoteluri.
Piețele au răspuns pozitiv la schimbări, deoarece restricțiile legate de COVID-19 i-au ținut ca pe ace pe investitorii internaționali, notează CNN. Indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 7% imediat după o pauză, în timp ce indicele de referință Shanghai Composite din China continentală a crescut cu 2,5%.
Conform noilor linii directoare, persoanele care sunt identificate ca fiind contacte apropiate de cazurile de COVID-19 vor avea, de asemenea, carantină redusă la unitățile centralizate administrate de guvern, de la șapte zile plus alte trei zile acasă, la cinci zile și trei zile acasă.
În plus, oficialii guvernamentali din domeniul sănătății nu mai sunt obligați să raporteze contacte secundare apropiate în multe circumstanțe.
Metropola de sud a Chinei, Guangzhou, a închis peste 5 milioane de locuitori într-o carantină extinsă, în timp ce autoritățile se grăbesc să înlăture un focar de COVID în creștere și să evite activarea izolării la nivel de oraș care a devastat Shanghai la începutul acestui an. Guangzhou a raportat miercuri 3.007 de infecții la nivel local, reprezentând peste o treime din cazurile noi din China, care se confruntă cu un nivel ridicat de infecții în ultimele șase luni la nivel național.
Orașul cu 19 milioane de locuitori a devenit epicentrul celui mai recent focar de COVID din China, înregistrând peste 1.000 de cazuri noi, o cifră relativ ridicată după standardele zero-COVID ale țării, timp de cinci zile consecutive. Pe măsură ce lumea se îndepărtează de pandemie, China încă insistă să folosească carantine așa-zis rapide, teste în masă, urmărirea extinsă a contactelor celor bolnavi pentru a elimina infecțiile de îndată ce acestea apar. Abordarea cu toleranță zero s-a confruntat cu o provocare din ce în ce mai mare din partea variantei foarte transmisibile Omicron, iar costurile economice și sociale grele au atras o reacție publică tot mai înverșunată. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu