China "se opune categoric" împotriva acordului de arme dintre SUA și Taiwan. Beijingul promite să ia "contramăsuri" 

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Relația dintre China și SUA devine mai tensionată, după ce Washingtonul se pregătește să ajute Taiwanul cu un pachet de armament în valoare de 2 miliarde de dolari.

China va lua „contramăsuri” pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială, a declarat guvernul, criticând pachetul de armament de 2 miliarde de dolari pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Taiwan.

Vineri, Pentagonul a anunțat că Statele Unite au aprobat un posibil pachet de armament pentru Taiwan, în valoare de 2 miliarde de dolari, care include, pentru prima dată, livrarea către insulă a unui sistem avansat de apărare antiaeriană testat în Ucraina, precum și sisteme avansate de rachete sol-aer și radare. Acordul așteaptă aprobarea Congresului.

"China va lua contramăsuri hotărâte și toate măsurile necesare pentru a apăra ferm suveranitatea națională, securitatea și integritatea teritorială"

Într-o declarație emisă sâmbătă seara, Ministerul de Externe al Chinei „condamnă cu fermitate” și „se opune categoric” acestor vânzări.

China îndeamnă SUA să oprească imediat înarmarea Taiwanului și să înceteze acțiunile periculoase care subminează pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan, a adăugat declarația.

„China va lua contramăsuri hotărâte și toate măsurile necesare pentru a apăra ferm suveranitatea națională, securitatea și integritatea teritorială,” a precizat ministerul, fără a oferi detalii suplimentare.

SUA sunt obligate prin lege să ofere Taiwanului, revendicat de China, mijloacele necesare pentru a se apăra, în ciuda lipsei de relații diplomatice formale, lucru care stârnește nemulțumirea Beijingului.

Agenția pentru Cooperare în Securitate a Apărării din cadrul Pentagonului a anunțat că noua vânzare include sisteme de rachete în valoare de 1,16 miliarde de dolari și sisteme radar estimate la 828 milioane de dolari.

Vânzarea sistemului de rachete include trei soluții de apărare aeriană de tip Nasams (Sistem Național Avansat de Rachete Sol-Aer) cu rază medie de acțiune, ce cuprind rachetele avansate AMRAAM Extended Range, se mai menționează.

„Această vânzare propusă sprijină interesele naționale, economice și de securitate ale SUA, susținând eforturile continue ale beneficiarului de a-și moderniza forțele armate și de a menține o capacitate defensivă credibilă,” au transmis într-o declarație oficialii americani. „Vânzarea propusă va contribui la îmbunătățirea securității beneficiarului și va ajuta la menținerea stabilității politice, echilibrului militar și progresului economic în regiune.”

Cererea pentru Nasams a crescut după ce sistemul a fost utilizat în Ucraina. Ministerul Apărării din Taiwan a salutat anunțul, subliniind eficiența dovedită a Nasams în Ucraina și afirmând că va întări capacitățile de apărare aeriană ale Taiwanului în fața manevrelor militare frecvente ale Chinei.

În ultimii cinci ani, China și-a intensificat activitățile militare în jurul Taiwanului

În ultimii cinci ani, China și-a intensificat activitățile militare în jurul Taiwanului, guvernat democratic, al cărui guvern respinge pretențiile de suveranitate ale Beijingului, inclusiv prin organizarea unor noi exerciții militare la începutul acestei luni.

Guvernul Taiwanului a salutat noua vânzare de arme, a 17-a din partea administrației Biden către insulă.

„În fața amenințărilor Chinei, Taiwanul are datoria de a-și proteja teritoriul și va continua să-și demonstreze determinarea de a se apăra,” a transmis Ministerul de Externe al Taiwanului, ca reacție la vânzarea de arme.

Ministerul de Externe al Beijingului a replicat sâmbătă seara, afirmând că noul pachet de arme „afectează grav relațiile China-SUA și pune în pericol pacea și stabilitatea” în strâmtoare.

China nu a exclus posibilitatea de a folosi forța pentru a aduce Taiwanul sub controlul său.

În septembrie, Beijingul a sancționat companii americane din domeniul apărării, ca răspuns la aprobarea de către Washington a vânzării de echipamente militare către Taiwan, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel