China se pregătește să lanseze pe piață porcii clonați de către roboți

Foto Ilustrativ Pexels/Brett Sayles
Foto Ilustrativ Pexels/Brett Sayles

Primul porc clonat în întregime de un robot, fără ajutorul unui om, ar putea fi comercializat în viitorul apropiat. Descoperirea a fost comunicată de personalul Universității Chineze Nankai din Tianjin și să speră ca prin aceasta să vină in ajutorul industriei de produse din carne de porc pentru a nu mai fi nevoiți să recurgă la importuri de animale de reproducție din străinătate. 

Isprava a avut loc în martie anul trecut, când o mamă surogat a dat naștere la șapte purcei clonați la Colegiul de Inteligență Artificială de la Universitatea Nankai din Tianjin. 

”Fiecare pas al procesului de clonare a fost automatizat și nu au fost implicate operațiuni umane”, a spus Liu Yaowei, membru al echipei care a dezvoltat sistemul. 

Kit de clonare automatizat pus la dispoziție oricărei companii

Scopul este de a dezvolta acest sistem automatizat în așa fel încât să se creeze un ”kit de clonare” pe care orice companie sau institut de cercetare l-ar putea achiziționa pentru a elimina procedeul de clonare  manuală care necesită mult timp și efort.

Acestea sunt perspectivele declarate de Pan Dengke, fost cercetător la Academia Chineză de Științe Agricole care a contribuit la producerea primului porc clonat în China în 2005, care a devenit ulterior fondatorul Clonorgan Biotechnology din Chengdu. Pan obișnuia să creeze peste 1.000 de clone manual în fiecare zi, într-un proces care presupunea foarte mult efort.

După cum explică South China Morning Post citată de Agrifoodtoday, pentru a clona în laborator un embrion viabil, cea mai comună tehnică este transferul celulelor somatice, care necesită o muncă minuțioasă efectuată la microscop.

Este nevoie atât de un ovocit, cât și de o celulă corporală, numită și celulă somatică, prelevate de la animalul care urmează a fi clonat. Cercetătorii scot nucleul din celula ou, care ar fi putut proveni de la un alt animal, și îl înlocuiesc cu cel al celulei corpului.

De fapt, încă din 2017, același grup de la Universitatea din Nankai a produs primii porci clonați din lume cu ajutorul roboților, dar la acea vreme unele proceduri, inclusiv îndepărtarea nucleului oului, încă realizate de o fiinţă umană. Abia astăzi algoritmii de control au fost îmbunătățiți de cercetători până la punctul în care operațiunile sunt complet automatizate.

Detaliile tehnice ale acestei proceduri ar trebui să apară în curând în revista Engineering într-un document aflat în prezent în curs de evaluare.

Cercetătorul Liu a spus că echipa a reușit să îmbunătățească rata de succes a dezvoltării embrionilor clonați de la 21% la 27,5% în ultimii cinci ani. O creștere notabilă față de succesul de 10% observat în operațiunile manuale.

”Sistemul nostru bazat pe inteligență artificială este capabil să calculeze tensiunea din interiorul unei celule și să direcționeze robotul să folosească o forță minimă pentru a finaliza procesul de clonare, reducând astfel daunele celulare cauzate de mâinile umane”, a adăugat savantul.

China este cel mai mare consumator de carne de porc din lume, iar scopul său este acela de a deveni autosuficient mai ales acum în această perioadă dificilă pentru securitatea alimentară globală.

Pentru cercetători, tehnica clonării robotizate și, în general, știința micro-manipulării celulare, ar putea avea o gamă largă de aplicații, inclusiv reproducerea asistată și reproducerea selectivă.

În timp ce UE le cere cetățenilor să-și reducă consumul de alimente de origine animală, Republica Populară se pregătește să pregătească următoarele preparate din carne de porc dulce-acrișoară cu carne rezultată din clonarea robotizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel