Şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, asupra căreia de trei luni se concentrează furia mişcării pro-democraţie, a infirmat marţi că ar fi vrut să demisioneze, după scurgerea în presă a unei înregistrări audio în care ea spune că doreşte să renunţe la postul său, transmite AFP.
Fosta colonie britanică traversează din iunie cea mai gravă criză politică de după retrocedarea sa către China, în 1997. Mobilizarea a avut drept scop respingerea unui proiect de lege al lui Carrie Lam care viza autorizarea extrădărilor în China.
Textul a fost suspendat, dar manifestanţii şi-au extins revendicările pentru a denunţa reculul libertăţilor în Hong Kong şi ingerinţe tot mai mari ale Beijingului în afacerile regiunii sale semi-autonome.
"Mi-am spus de mai multe ori în aceste ultime trei luni că eu şi echipa mea trebuie să rămânem pentru a ajuta Hong Kong-ul", a declarat marţi dimineaţa Carrie Lam, într-o conferinţă de presă.
Ea a adăugat că nici măcar nu a a avut în vedere să discute despre o demisie a sa cu guvernul chinez. Beijingul deţine suveranitatea asupra teritoriului Hong Kong-ului, acesta fiind înzestrat totuşi cu o mare autonomie care îi este garantată în teorie până în 2047 în virtutea principiului "O ţară, două sisteme".
Şefa executivului din Hong Kong a făcut aceste declaraţii după difuzarea de către agenţia Reuters a unei înregistrări audio în care este auzită spunând săptămâna trecută că ar demisiona dacă ar putea.
"În calitate de şefă a executivului, crearea unui astfel de haos este de neiertat", a spus Lam, într-o întâlnire privată cu conducători de companii, conform respectivei înregistrări.
"Dacă am de ales", spune ea în engleză în înregistrare, "primul lucru este să demisionez, prezentând scuze profunde".
În acelaşi cadru, Carrie Lam explică totuşi că a avut o marjă de manevră "foarte limitată" pentru rezolvarea crizei, care a devenit o problemă de securitate naţională şi suveranitate pentru guvernul central chinez.
În conferinţa de presă, Lam a considerat "inacceptabilă" scurgerea înregistrării şi a respins acuzaţiile potrivit cărora aceasta ar fi fost de fapt orchestrată de ea sau guvernul său.
"Conflictul conform căruia eu voiam să demisionez, dar nu puteam, nu există", a declarat şefa executivului din Hong Kong.
Manifestanţii au acuzat-o pe aceasta că nu caută decât să atragă simpatia publicului, notează AFP.
"Cred că a dorit ca această înregistrare să apară, ea vrea să dea impresia că este nevinovată şi că-i pare rău de ce se petrece", a apreciat Bonnie Leung, un reprezentant al Frontului Civic pentru Drepturile Omului, care a organizat, începând din iunie, unele din cele mai mari manifestaţii care au avut loc vreodată în oraş.
"Fie Carrie Lam a minţit şefii de companii săptămâna trecută, fie i-a minţit pe cetăţenii Hong Kong-ului în această dimineaţă", a spus la rândul său deputatul pro-democraţie Lam Cheuk-ting.
Hong Kong este de trei luni teatrul unor acţiuni aproape zilnice, care uneori au degenerat în ciocniri între forţele de ordine şi radicali.
Manifestaţiile din weekendul trecut au fost printre cele mai violente, cu cărămizi şi cocktailuri Molotov aruncate de protestatari către poliţie, care a ripostat utilizând masiv gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi atacând protestatari până în trenurile de metrou.
Peste 1.100 de manifestanţi au fost arestaţi de la începutul protestelor, inclusiv din rândul deputaţilor sau ai mişcării pro-democraţie.
Beijingul, care afişează o susţinere de neclintit pentru guvernul din Hong Kong, şi-a sporit ameninţările şi actele de intimidare, inclusiv masând trupe la Shenzhen, oraş vecin cu Hong Kong-ul.
"Sfârşitul este aproape" pentru mobilizarea în favoarea democraţiei, a avertizat duminică seara agenţia oficială de ştiri chineză China Nouă într-un editorial, fără a da mai multe detalii, încheie AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu