China şi SUA, tensiuni în contextul investigaţiei OMS privind originile pandemiei

Echipa internațională de experți din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), după perioada de carantonă de 14 zile
Echipa internațională de experți din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), după perioada de carantonă de 14 zile

Administraţia Chinei a acuzat, duminică, Statele Unite de perturbarea cooperării în combaterea pandemiei, prin subminarea instituţiilor internaţionale, în contextul criticilor Washingtonului după ancheta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind originile coronavirusului.

Echipa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care s-a deplasat în Wuhan a stabilit că este "extrem de improbabil" ca virusul SARS-CoV-2 să se fi răspândit în urma unui accident de laborator. "Concluziile noastre iniţiale sugerează că introducerea printr-o specie intermediară este cea mai probabilă cale şi vor fi necesare studii suplimentare, cercetări mai specifice", a declarat Peter Ben Embarek, un specialist al OMS.

Ca reacţie la anunţul OMS, Jake Sullian, consilierul pentru Siguranţă Naţională al preşedintelui Joseph Biden, a declarat că Administraţia de la Washington este preocupată privind datele puse la dispoziţie de autorităţile chineze. "Avem preocupări profunde referitoare la modul în care au fost comunicate concluziile preliminare ale investigaţiei în cazul Covid-19 şi avem întrebări despre procedurile prin care s-a ajuns la aceste concluzii. Este imperativ ca acest raport să fie independent, concluziile nu trebuie să fie influenţate de intervenţii sau modificări făcute de Administraţia Chinei. Pentru a înţelege mai bine pandemia şi a ne pregăti de următoarea, China trebuie să pună la dispoziţie datele din primele zile ale epidemiei", a declarat Jake Sullivan.

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat că Guvernul de la Londra împărtăşeşte "preocupările" SUA privind ancheta OMS în China.

 

Beijingul a respins acuzaţiile Washingtonului

"În ultimii ani, Statele Unite au subminat sever instituţiile multilaterale, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Statele Unite au afectat grav cooperarea internaţională în cazul Covid-19. Dar Statele Unite se comportă ca şi cum nu s-ar fi întâmplat acest lucru, criticând ţări care au susţinut loial Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi chiar OMS", a reacţionat Ambasada Chinei la Washington, conform site-ului Axios.com.

"Într-un astfel de context, cum ar putea câştiga SUA încrederea întregii lumi?! Sperăm că Statele Unite vor menţine cele mai înalte standarde, că vor avea o atitudine serioasă, transparentă şi responsabilă, că vor asuma corect responsabilităţi, vor susţine activităţile OMS prin acţiuni reale şi vor contribui în mod adecvat la cooperarea internaţională în cazul Covid-19. Întreaga lume va urmări situaţia", a precizat Ambasada Chinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel