China și Uniunea Europeană se luptă pentru brevetele de înaltă tehnologie

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

La începutul lunii decembrie, Comisia Europeană a chemat China în fața judecătorilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) pentru două dispute comerciale. 

O bătălie este în desfășurare la Organizația Mondială a Comerțului între China și Uniunea Europeană. Ciocnirea a început anul trecut, când Lituania a intensificat relațiile comerciale cu Taiwan, insula revendicată de gigantul asiatic. 

O problemă pe care Beijingul chiar nu vrea să o ignore. De fapt, reacția sa a fost imediată: aceasta a ales să folosească arma comercială și diplomatică pentru a lovi economic mica națiune baltică și, anume, China a retrogradat în scurt timp relațiile diplomatice cu Lituania, blocând importul-exportul mai multor produse lituaniene, și a făcut presiuni pe multinaționale să rupă legăturile economice cu Vilnius. Potrivit Europa Today, cu toate acestea, represaliile chineze nu au înfrânat solidaritatea Lituaniei care, în noiembrie anul trecut, a deschis controversatul birou de reprezentare din Taipei. 

UE împotriva Chinei

În această luptă dintre David și Goliat, Uniunea Europeană nu a putut rămâne indiferentă și a luat teren alături de mica țară baltică. La începutul lunii decembrie, Comisia Europeană a târât China în fața judecătorilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) pentru două dispute comerciale.

Prima se referă la restricțiile comerciale, definite ca ”discriminatorii și coercitive”, aplicate de China exporturilor lituaniene din decembrie 2021, generând repercusiuni în afacerile bilaterale. Potrivit calculelor Comisiei Europene, China a redus comerțul cu Lituania cu 80% din ianuarie până în octombrie 2022. Produse precum alcoolul, carnea de vită, produsele lactate, buștenii sunt vizate de măsurile chineze și turba din Lituania. Beijingul a justificat embargoul impus Vilniusului cu argumente de natură fitosanitar.

Prin urmare, OMC a acuzat Beijingul că a încălcat regulile aceleiași organizații pentru că a impus embargoul asupra Lituaniei. Măsurile coercitive chineze, potrivit OMC, ”nu numai că au un impact asupra Lituaniei, ci afectează și comerțul intra-UE, și lanțurile de aprovizionare intra-UE și au un impact asupra funcționării pieței interne a UE”. 

A doua se referă la restricțiile Chinei împotriva deținătorilor de brevete de înaltă tehnologie din UE. Beijingul a impus, de fapt, limite deținătorilor de brevete de înaltă tehnologie din UE, împiedicându-i astfel să acceseze și să apeleze la instanțele din afara Chinei pentru a-și aplica și proteja drepturile. Potrivit deciziei instanțelor chineze, companiile europene prezente în China nu pot proteja proprietatea intelectuală în instanțele străine, inclusiv în cele europene. În cazul încălcării acestor prevederi, definite drept ”ordonanțe anti-proces”, marii tehnicieni europeni riscă zilnic amenzi de 130 de mii de euro sau acuzații penale. 

China blochează apelul european la OMC

Acum, China ridică baricadele. Potrivit South China Morning Post, Beijingul a blocat cele două proceduri lansate de Bruxelles la Organizația Mondială a Comerțului. Gigantul asiatic a calificat decizia Comisiei UE ca fiind ”de neînțeles” și ”prematură”, sugerând soluționarea celor două dispute prin negocieri bilaterale.

Cu toate acestea, vetoul chinezesc este de scurtă durată: conform regulilor OMC, interdicția poate fi folosită o singură dată, dar UE intenționează să continue bătălia și să solicite o nouă judecată asupra celor două cazuri în litigiu în ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel