China spune că dorește relaţii mai bune cu SUA 'indiferent de cine' va fi noul președinte american

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

China a afirmat luni că speră la relaţii mai bune cu SUA 'indiferent' de cine va câştiga alegerile prezidenţiale americane organizate la sfârşitul anului 2024, relatează AFP. 

Relaţiile diplomatice dintre China şi Statele Unite ale Americii s-au diminuat în ultimii ani din cauza mai multor subiecte: chestiunile cu Taiwanul, comerţul, concurența în noile tehnologii, lupta pentru influenţă în Asia-Pacific sau Marea Chinei de Sud şi, de asememea, chestiuni cu privire la drepturile omului.

Dar cele două ţări par dornice să reînnoiască relațiile. Washingtonul a trimis mai mulţi importanţi oficiali în 2023 la Beijing şi a organizat o întâlnire în luna noiembrie între preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping în California.

'Cred că alegerile americane sunt o problemă internă în Statele Unite. Nu luam o poziţie în acest sens', a zis Lou Qinjian, purtătorul de cuvânt al sesiunii anuale a Parlamentului chinez, fiind chestionat pe această temă.

'Indiferent de cine va fi ales, sperăm că poate colabora cu China pentru a găsi un teren comun de înţelegere şi pentru a promova relaţii chino-americane stabile, sănătoase şi de durată', a transmis el, în cadrul unei conferinţe de presă.

'Stabilizarea şi îmbunătăţirea relaţiilor dintre China şi Statele Unite reprezintă o chestiune pe care toată lumea o urmăreşte îndeaproape şi la care speră', a zis el.

Relaţiile bilaterale rămân tensionate cu privire la situația insulei Taiwan, pe care Beijingul o consideră parte integrantă a Chinei, notează AFP. Statele Unite ale Americii nu recunosc oficial autorităţile taiwaneze, dar sunt principalul lor furnizor de arme, notează France Presse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel