Beijingul acuză SUA, Australia și Marea Britanie că folosesc Jocurile Olimpice de Iarnă „pentru manipulare politică”.
Republica Populară Chineză spune că Australia, Marea Britanie și SUA vor plăti pentru „deciziile lor greșite”, după ce au hotărât să nu trimită delegații guvernamentale la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing din februarie, în cel mai recent avertisment care demonstrează escaladarea tensiunilor diplomatice ale Chinei cu SUA și aliații principali ai americanilor.
SUA au fost prima națiune care a anunțat boicotul, spunând luni că oficialii guvernamentali nu vor participa la Jocurile Olimpice din februarie din cauza „atrocităților” din China în domeniul drepturilor omului, la câteva săptămâni după discuțiile menite să reducă tensiunile dintre cele două mari economii ale lumii (citește AICI).
„Statele Unite, Marea Britanie și Australia au folosit platforma Jocurilor Olimpice pentru manipulare politică”, a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe. „Vor trebui să plătească pentru faptele lor greșite”, a spus el într-o conferință de presă..
Avertismentul lui Wang a venit în timp ce UE ia în considerare, la rândul ei, boicotarea Jocurilor Olimpice. Totuși, joi, ministrul francez al educației și sportului, Jean-Michel Blanquer, a declarat într-un interviu radio că Parisul nu se va alinia boicotului.
„Trebuie să fim atenți la legătura dintre sport și politică”, a spus Blanquer. „Sportul este o lume aparte care trebuie protejată de interferențele politice. Dacă nu, lucrurile pot scăpa de sub control și ar putea sfârși prin a ucide toate competițiile.”
Președintele francez, Emmanuel Macron, a încercat să evite confruntarea cu Beijingul, deoarece relația țării sale cu SUA, Marea Britanie și Australia s-a înrăutățit în urma pactului trilateral de securitate Aukus din septembrie.
Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat recent că decizia de a nu trimite oficiali la Jocurile Olimpice a fost luată din cauza luptelor sale de a redeschide canalele diplomatice cu China pentru a discuta despre drepturile omului în regiunea Xinjiang și mișcările Chinei de a bloca importurile în Australia. În același timp, China a negat orice faptă legată de Xinjiang, patria minorității musulmane uigure, și a spus că acuzațiile de încălcare a drepturilor au fost fabricate, potrivit TheGuardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu