China a trimis zeci de avioane în spațiul aerian al Taiwanului.
China a trimis duminică 39 de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului, a anunţat ministerul taiwanez al apărării, după o serie de alte incursiuni similare, dar aceasta este cea mai amplă de la începutul anului, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres.
Avioanele chineze care au intrat duminică în Zona de Identificare a Apărării Aeriene au fost 34 de avioane de vânătoare J-10 şi J-16, un bombardier H-6 şi patru avioane de transport, respectiv două Y-9 şi două Y-8. Forţele aeriene taiwaneze au emis avertismente radio şi au activat sistemele de rachete antiaeriene.
Aceasta a fost cea mai mare incursiune a avioanelor de luptă chineze în zona de apărare aeriană a Taiwanului, după cea din 4 octombrie, când au fost detectate acolo 56 de avioane chineze, alte pătrunderi mai mici de acest fel având loc frecvent în ultima vreme.
Taiwanul are propriul guvern de la victoria comuniştilor în partea continentală a Chinei, în 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu ca una din provinciile sale şi ameninţă că va recurge la forţă în cazul în care insula îşi proclamă oficial independenţa.
Japonia și Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce au descris drept „eforturile continue” ale Chinei de a „submina” ordinea internațională bazată pe reguli, deoarece cele două state au convenit să aprofundeze cooperarea în domeniul apărării ca răspuns la noile amenințări emergente.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, ministrul de externe al Japoniei Yoshimasa Hayashi și miniștrii apărării din celor două țări s-au întâlnit virtual pentru a discuta despre intensificarea legăturilor de securitate pe fondul unui accent tot mai mare pe rolul internațional al Japoniei.
Miniștrii „și-au exprimat îngrijorarea față de eforturile continue ale Chinei de a submina ordinea bazată pe reguli”, potrivit unui comunicat publicat după întâlnire.
„Aceștia hotărât să lucreze împreună pentru a descuraja și, dacă este necesar, a răspunde la activitățile destabilizatoare din regiune.”, se mai arată în text.
De asemenea, miniștrii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la activitățile Chinei în Marea Chinei de Est, unde Japonia este implicată într-o dispută teritorială asupra Insulelor Senkaku, și și-au reiterat „obiecțiile puternice” față de „pretențiile maritime ilegale, militarizarea și activitățile coercitive ale Chinei din Marea Chinei de Sud”. .
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News