China a suspendat discuțiile cu SUA privind controlul armelor și proliferarea nucleară, în semn de protest față de vânzările de arme către Taiwan, insula guvernată democratic, aliniată Washingtonului, pe care China o revendică ca teritoriu propriu.
China a suspendat dialogul cu SUA privind domeniul nuclear. Decizia, anunțată miercuri de ministerul chinez de externe, întrerupe discuțiile inițiale privind armele nucleare într-o perioadă de tensiuni crescânde între China și SUA, în care ambii candidați la președinția SUA solicită creșterea restricțiilor comerciale și eforturi pentru a limita influența Chinei în Asia de Est.
SUA este principalul partener internațional al Taiwanului și cel mai mare furnizor de arme. În iunie, Camera Reprezentanților a aprobat o finanțare militară externă de 500 de milioane de dolari pentru Taiwan, în vederea descurajării militare împotriva Chinei, împreună cu 2 miliarde de dolari în împrumuturi și garanții de împrumut. De asemenea, SUA au aprobat 300 de milioane de dolari în piese de schimb și reparații pentru avioanele de luptă F-16 ale Taiwanului.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, a declarat că SUA au continuat să vândă arme Taiwanului în ciuda "opoziției puternice a Chinei și a negocierilor repetate".
El a adăugat: "În consecință, partea chineză a decis să suspende discuțiile cu SUA privind controlul armelor și proliferarea. Responsabilitatea revine în totalitate SUA".
Lin a declarat că Republica Populară Chineză este dispusă să mențină comunicarea privind controlul internațional al armelor, dar că SUA "trebuie să respecte interesele fundamentale ale Chinei și să creeze condițiile necesare pentru dialog și schimb".
În replică, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a acuzat China că "urmează exemplul Rusiei", ținând negocierile privind controlul armamentelor legate de alte conflicte din relația bilaterală.
"Credem că această abordare subminează stabilitatea strategică și crește riscul dinamicii cursei înarmărilor", a declarat Miller reporterilor.
"Din păcate, prin suspendarea acestor consultări, China a ales să nu continue eforturile care ar gestiona riscurile strategice și ar preveni cursele costisitoare ale înarmărilor, dar noi, Statele Unite, vom rămâne deschiși dezvoltării și implementării unor măsuri concrete de reducere a riscurilor împreună cu China", a spus Miller.
Se estimează că Republica Populară Chineză deține 500 de focoase nucleare, însă Departamentul american al Apărării se așteaptă ca Beijingul să producă peste 1 000 până în 2030. SUA și China au purtat discuții privind armele în noiembrie, pentru prima dată în ultimii cinci ani, și au discutat despre tratatul de neproliferare nucleară și alte probleme de securitate nucleară, precum și despre respectarea Convenției privind armele biologice și chimice, securitatea spațiului cosmic și controlul armelor obișnuite, potrivit Ministerului chinez de Externe.
Donald Trump a semnalat că sprijinul SUA pentru Taiwan ar putea veni cu un preț mai mare în viitor și a evitat întrebările cu privire la faptul dacă SUA ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii.
"Taiwanul ar trebui să ne plătească pentru apărare", a declarat Trump într-un interviu acordat Bloomberg Businessweek. "Știți că nu suntem diferiți de o companie de asigurări", a spus fostul președinte al Americii.
Totuși, candidatul republican la vicepreședinție, JD Vance, a semnalat un sprijin puternic pentru Taiwan, afirmând că sprijinul SUA pentru Ucraina a deturnat atenția Washingtonului de la furnizarea de arme Taiwanului în cazul unui conflict, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu