Daniela Zaharia, istoric, specialist în Orientul antic și Asia, director al Departamentului de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei al Universității din București, a fost invitată la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a vorbit despre scăderea semnificativă a încrederii internaționale a Chinei și liderului său, Xi Jinping.
Istoricul Daniela Zaharia susține că Statele Unite și Europa aplică sancțiuni întreprinderilor care exportă spre Rusia, însă companiile chineze primesc cel mai puține și rare sancțiuni, trădând astfel o abordare mai indulgentă față de China.
„Dacă vă uitați la lista sancțiunilor aplicate de Statele Unite și de Europa întreprinderilor care au făcut exporturi spre Rusia, cele mai mici sancțiuni, cele mai rare sancțiuni sunt date împotriva unor companii chineze. Deși ar merita mai mult, Statele Unite menajează China, adică menajează niște canale și niște relații în care, atât Statele Unite, cât și China, sunt interesate”, a spus Daniela Zaharia.
Daniela Zaharia a explicat că este improbabil ca statul chinez să-și orienteze întreaga politică într-o singură direcție, dată fiind complexitatea politicilor internaționale.
„Zilele acestea, în timp ce era Putin la Beijing, au venit niște semnale. Șefa diplomației americane a spus că n-ar trebui China să aibă dublu limbaj, și cu Rusia, și cu partenerii occidentali și americani. Sunt obligatorii semnalele acestea sau înseamnă mai mult?", a întrebat Oana Stănciulescu.
„Limbajul a fost destul de puternic, dar este imposibil să te aștepți, dacă ai experiență în politica internațională, ca o putere precum China să își ducă toată politica într-o singură direcție, dar este o presiune și, spre deosebire de Rusia și de China, Statele Unite au parteneriate, au o cultură politică internațională bazată pe parteneriate. Pe când China și Rusia au în comun această lipsă a culturii parteneriatelor în politica internațională.”, a spus Daniela Zaharia.
Potrivit istoricului, raportul anual al Pew Research Center despre China arată o scădere semnificativă a simpatiei și încrederii internaționale în China și în liderul său, Xi Jinping. Încrederea în practicile politice ale Chinei, la nivel internațional, este scăzută, fiind sub 25%.
„Lucrurile nu merg foarte bine. Anul trecut s-a publicat un raport important. Pew Research Center a publicat raportul anual despre China. Cota de simpatie și încredere pentru China și pentru Xi Jinping, în plan internațional, este atroce, este cumplit de proastă, este un minim istoric al încrederii internaționale. Este o cercetare care vizează public din 24 de țări din toate continentele.
Singurele țări unde există încredere și opinie favorabilă legată de China și de politica internațională, atât economică, cât și în alte planuri, sunt țările Africane. Trei țări africane au intrat în acest studiu, în rest, există o opinie mai echilibrată în America Latină, dar tot restul lumii, Asia, Europa și America de Nord, aduc, în cele din urmă, o apreciere globală de peste 75%, negativă.
Deși, pe de altă parte, China este percepută ca fiind pe locul 2 ca economie. Tehnologia chineză este apreciată ca fiind un element de soft power puternic al Chinei, însă încrederea în practicile politice chineze este sub 25%, în plan internațional.", a spus Daniela Zaharia la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu