China a lansat în spațiu primul său telescop cu raze x, destinat studierii găurilor negre și pulsarilor, nouă etapă a ambițiosului său program spațial, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Dispozitivul de 2,5 tone — Hard X-ray Modulation Telescope (HXMT) — a fost plasat pe orbită la 550 km deasupra Pământului de o rachetă Long March-4B, care a decolat la ora locală 11.00 (03.00 GMT), de la centrul de lansare al sateliților de la Jiuquan, situat în deșertul Gobi, a indicat agenția Xinhua.
Acest telescop numit "Insight" le va permite oamenilor de știință chinezi să studieze câmpurile magnetice și interiorul pulsarilor, dar și să înțeleagă mai bine evoluția găurilor negre.
Un pulsar este o stea cu neutroni care emite o rază electromagnetică intensă într-o direcție dată, ca un far. O gaură neagră este un obiect supermasiv din care nici măcar lumina nu poate scăpa, cu o forță de gravitație fenomenală.
Telescopul îi va ajuta, de asemenea, pe cercetători și să studieze cum pot fi utilizați pulsarii în navigația spațială, a precizat Xinhua.
"Insight ar urma să ducă la progrese în dezvoltarea astronomiei spațiale și la ameliorarea tehnologiilor chineze de detecție cu raze X", potrivit aceleiași surse.
China investește miliarde de euro în programe spațiale pentru a încerca să ajungă din urmă Europa și SUA. Aceasta a lansat în aprilie prima navă cargou spre un laborator spațial, bornă crucială în stabilirea unei stații spațiale locuite în orizontul lui 2022.
China deschis luna trecută și "Palatul lunar", un laborator terestru care simulează mediul de pe Lună. Studenții voluntari vor petrece în acest laborator 365 de zile, o etapă pe drumul realizării ambiției Beijingului de a trimite oameni pe Lună, notează AFP.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu