China intenționează să ofere cetățenilor tratament gratuit de fertilitate în cadrul sistemului său național de asigurări, în încercarea de a inversa scăderea ratei natalității.
Administrația Națională de Securitate a Sănătății a declarat vineri că își va extinde acoperirea pentru a ajuta la suportarea costurilor pentru familiile care încearcă să conceapă, scrie CNN.
Acesta a spus că noua acoperire va include tehnici de tehnologie de reproducere asistată (ART) și va acoperi, de asemenea, analgezia travaliului pentru a ușura durerea la naștere. Procedura ART cel mai frecvent efectuată este fertilizarea in vitro (FIV).
Administrația a descris scăderea populației Chinei drept unul dintre cele mai mari obstacole în calea dezvoltării naționale și a subliniat că a adăugat deja medicamente care induc ovulația în acoperirea sa, pentru a ajuta la „reducerea poverii infertilității”.
Acoperirea extinsă face parte dintr-o încercare mai largă a autorităților chineze de a convinge mai mulți oameni să se căsătorească și să aibă mai mulți copii.
Rata natalității din țară era în declin de ani de zile, iar anul trecut țara a înregistrat prima scădere a populației în mai bine de 60 de ani.
Populația țării a scăzut la 1,411 miliarde în 2022, o scădere de 850.000 de persoane față de anul precedent, potrivit Biroului Național de Statistică (NBS) al Chinei.
În același timp, natalitatea a scăzut la un minim record de 6,77 nașteri la 1.000 de persoane. Aproximativ 9,56 milioane de copii s-au născut în 2022, comparativ cu 10,62 milioane în 2021.
Un număr tot mai mare de femei din China amână căsătoriile și aleg să nu aibă copii, invocând adesea constrângeri financiare și nevoia de a acorda prioritate carierei, potrivit Chen Wei, profesor la Universitatea Renmin din China. Opțiunile care acoperă proceduri costisitoare, cum ar fi FIV pot ajuta la atenuarea unora dintre aceste presiuni, a spus Chen. Costul mediu asociat cu FIV în orașe precum Shanghai este între 4.500 și 5.000 USD.
În iunie 2021, China avea 539 de instituții medicale aprobate de ART și 27 de bănci de spermă, iar în fiecare an acestea facilitează mai mult de un milion de cicluri FIV, potrivit experților de la Centrul Național de Cercetare Clinică pentru Obstetrică și Ginecologie din țară.
Factorii politici sunt din ce în ce mai îngrijorați de impactul pe care criza demografică în creștere a Chinei l-ar putea avea asupra creșterii economice.
China a introdus politica extrem de controversată „un copil” cu zeci de ani în urmă, în încercarea de a aborda temerile de suprapopulare și de a atenua sărăcia, dar a decis să renunțe la ea în 2015, pe fondul îngrijorării că populația îmbătrânită rapid și forța de muncă în scădere ar putea amenința stabilitatea economică și socială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News