Domeniile de cercetare care se completează și asigură un avans tehnologic și economic în lumea de aiz sunt inteligența artificială (IA) și biotehnologia. Fie că are aplicații medicale, fie că este folosită în agricultură sau industria alimentară, biotehnologia se bazează pe puterea de calcul a rețelelor de computere superinteligente. China investește masiv în ambele domenii, iar acest efort începe să dea rezultate.
NRGene, unul dintre liderii mondiali în analiza genomică pentru selecționare și cercetare agricolă, a anunțat publicarea celor mai complete ansambluri genomice realizate vreodată pentru cele mai cultivate două specii de bumbac allotetraploid: G. hirsutum L.(AD)1 și G. barbadense L(AD)2. Rezultatele, publicate în Nature Genetics, au fost obținute în laboratorul condus de profesorul Tianzhen Zhang de la Universitatea Zhejiang, Hangzhou, China, utilizând software-ul DeNovoMAGIC-3 personalizat al NRGene.
În ciuda faptului că este folosit de mii de ani pentru îmbrăcăminte, tapițerie și aplicații industriale, oamenii de știință știu foarte puțin despre originea bumbacului și domesticirea acestuia. Acum, când au la îndemână o reprezentare cromozom cu cromozom a celor două specii, cercetătorii și utilizatorii comerciali ar putea să deblocheze noi perspective și să lucreze pentru a spori această recoltă globală. Piața de procesare a bumbacului a fost estimată la o valoare de 59,7 miliarde USD în 2018, crescând cu o rată anuală de 4,0%, pentru a ajunge la o valoare de 72,6 miliarde USD până în 2023, conform estimărilor. China, India și Statele Unite sunt cei mai mari producători mondiali.
"Cele două specii de bumbac alotetraploid cultivate prezintă diferențe izbitoare în ceea ce privește calitatea fibrelor, ritmul și mediul de creștere și randamentele", a declarat profesorul Tianzhen Zhang, coordonatorul cercetării. "Ca urmare a instrumentelor NRGene, putem compara acum aceste două genomuri și le putem folosi pentru a ne ajuta să identificăm diferențele genetice responsabile pentru aceste trăsături diverse. Acest lucru poate aduce o mare parte din răspunsuri la întrebări legate de dezvoltarea unui bumbac de calitate mai bună și a unui randament mai ridicat, precum și a studierii originii și domesticirii bumbacului”.
"Având la dispoziție ansambluri complexe de genom dintr-o plantă sau dintr-o specie animală putem bune bazele utilizării inteligenței artificiale pentru a dezvolta soiuri de bumbac cu performanțe mai bune, scurtând astfel cu ani de zile procesele de reproducere", a spus dr. Gil Ronen, președinte și fondator al NRGene. "Acest lucru poate aduce beneficii crescătorilor și lumii în general, prin dezvoltarea unor soiuri de bumbac mai durabile care să reziste dăunătorilor și să utilizeze mai puține resurse".
Mai multe date sunt disponibile pe https://www.nrgene.com/publication-of-cotton-genome-assemblies/
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News