Prof. Univ. dr. Alexandru Rafila a vorbit în direct despre declararea pandemiei de coronavirus în lume, despre globalizarea virusului, dar și despre diferența uriașă dintre personalul din China și cel din România.
Publicitate
"În momentul de față, trebuie să avem mare grijă de medicii epidemiologi și de cei care lucrează în cele patru, cinci laboratoare care fac teste și să încercăm să-i sprijinim cum putem. În China, în regiunea Wuhan, acționau 1.800 de echipe de epidemiologi, fiecare formată din cinci persoane. Fiecare echipă de epidemiologi, lua în primire un pacient. Deci dacă ei aveau 2.000 de pacienți pe zi, pentru fiecare pacient exista o echipă de cinci persoane, care mergea să facă ancheta epidemiologică. În România avem 250 de epidemiologi, dintre care unii mai lucrează și pe la spital. Deci, să fie foarte clar că nu putem să cerem de la oamenii ăștia mai mult decât pot face și să încercăm să-i ajutăm și să-i sprijinim, inclusiv din punct de vedere al mesajelor publice pentru că lucreză foarte mult, în ture, fac gărzi", a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, în direct la Digi24.
"Sunt voci extrem de autorizate care avansează diverse scenarii, inclusiv de globalizarea acestei probleme. Discutăm de pandemia într-un fel sau altul, pentru că ea evoluează într-un mod susținut pe trei continente, Asia, Europa și SUA. Până la urmă, nu e nicio diferență dacă se declară sau nu pandemie, e o convenție până la urmă. Dacă boala va evolua la vivel global, până în vară, crescător, s-ar putea să urmeze un trend descrescător, este improtant să putem rezolva două probleme. Una legată de sustenabilitatea sistemelor de sănătate și a doua despre elementul economic, care ne va afecta. Teoria asta că s-ar putea să vină vara și să scadă numărul de cazuri este posibilă, este o speranță de multe ori, dar rămâne să vedem care va fi realitatea pentru că studiile nu s-au făcut încă", a completat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu