Chinezii au descoperit o bulă masivă de plasmă deasupra piramidelor din Giza

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

O bulă de plasmă a fost descoperită deasupra piramidelor din Giza.

Atmosfera superioară este plină de fenomene deosebite, iar una importantă pentru comunicare și navigație sunt bulele de plasmă ecuatorială (EPB). Acestea sunt buzunare fierbinți de gaz supraîncălzit care se formează la latitudini joase, de obicei după apusul soarelui. Ele rămân prost înțelese și, având în vedere că au impact asupra conexiunii Pământului cu spațiul, este important să știm ce se întâmplă, potrivit IFL Science.

Descoperirea unei bule masive de plasmă peste Egipt nu este în sine o știre majoră. Zeci dintre aceste EPB se formează în fiecare an în acea regiune specifică. Ceea ce este interesant este de unde a fost observată bula. Observațiile sunt de obicei făcute din spațiu pentru a se obține o vedere globală. Ele pot fi făcute și de la sol, observând cea mai apropiată regiune a ionosferei, cu toate acestea, datorită curburii radarul de la sol poate avea dificultăți în a vedea țintele de sub orizont. Acum, cercetătorii de la Academia Chineză de Științe raportează o detectare deasupra Egiptului de pe insula Hainan, în Marea Chinei de Sud, la 8.000 de kilometri distanță.

Acolo, China a construit radarul ionosferic cu rază lungă de latitudine joasă sau LARID. Acesta este un sistem radar care poate urmări neregulile create de bulele de plasmă.

Abilitatea LARID este de a primi semnalele înapoi și de a interpreta variația creată de aceste bule de plasmă. Raza sa de detectare este de 9.600 km (5.965 mile), o distanță care s-a triplat în mai puțin de jumătate de an, pe măsură ce performanța sa s-a îmbunătățit.

Așadar, bula de peste Giza nu este nimic nou, dar observarea schimbărilor în timp real din China este remarcabilă. Cercetătorii sugerează că crearea unei rețele de astfel de radare ar putea fi revoluționară pentru monitorizarea acestor evenimente.

„Rezultatele oferă o perspectivă semnificativă pentru construirea unei rețele de radare OTH [Over-The-Horizon] la latitudine joasă în viitor, care constă din trei până la patru radare OTH [și] ar putea avea capacitatea de a obține EPB globale în timp real”, potrivit autorilor studiului.

EPB-urile se schimbă de la sezon la sezon, la fel ca vremea. Dar, spre deosebire de vreme, sunt afectate și de activitatea solară – deoarece sunt fenomene spațiale. Având capacitatea de a le prognoza, oamenii pot reduce întreruperile majore experimentate de sateliți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel