O înregistrare video cu un copil în lacrimi salvat după prăbuşirea unui baraj în Laos, după ce a stat câteva zile fără hrană, agăţat de mama sa într-un copac înconjurat de apele tulburi, a dat vineri un chip victimelor acestei catastrofe.
Imaginile filmate joi de membrii echipelor de intervenţie sosite din Thailanda care au reuşit să ducă la bun sfârşit operaţiunea de salvare au fost difuzate de canalul local de televiziune ABC. Vineri dimineaţă, la doar câteva ore de la publicarea lor pe Facebook, imaginile fuseseră distribuite deja de mii de ori, relatează AFP.
'Mulţumim din toată inima Thailandei pentru ajutor', se arată în comentariul publicat sub înregistrarea video. În imagini se observă echipa de salvare thailandeză care verifică zona din jurul satului Xaydonkhong, unde aproximativ 15 persoane fuseseră declarate dispărute. Ei coboară din barcă, iar unul dintre membrii echipei înaintează, cu apa până la jumătatea corpului, către copacii înconjuraţi de apă. Acesta revine apoi ducând în braţe un copil în lacrimi, urmat de mama lui.
VIDEO
Epuizaţi şi înfometaţi
'Au reuşit în cele din urmă să îi găsească pe cei paisprezece oameni, patru bărbaţi, şase femei dintre care una însărcinată şi patru copii', au anunţat salvatorii thailandezi într-un comunicat emis vineri. 'Toţi erau epuizaţi şi înfometaţi după patru zile fără hrană', au precizat cei care i-au hrănit, i-au luat în bărci şi i-au predat militarilor care i-au transportat la spital.
Dincolo de această reuşită, locuitorii din zonele afectate acuză autorităţile din Laos că ar fi minimizat numărul victimelor (27 de morţi) în a patra zi de căutări a celor dispăruţi. Miliarde de tone de apă s-au revărsat luni seara în aceasta zonă îndepărtată din sudul Laos după ce barajul hidroelectric Xepian-Xe Nam Noy a cedat. Mai multe sate aflate în apropiere de Cambodgia vecină au fost înghiţite de apele care au inundat şi aşezări din această ţară.
Ajutor internațional
La scurt timp după eveniment, mai multe ţări şi-au oferit sprijinul Laos - 100 de salvatori au sosit miercuri din China, Japonia a trimis provizii de urgenţă, iar Thailanda a expediat bunuri de strictă necesitate şi echipaje de intervenţie. În fotografiile aeriene distribuite pe media de socializare pot fi observate regiuni vaste acoperite de apele al căror nivel a ajuns aproape de acoperişurile pe care oamenii s-au refugiat pentru a se salva.
Laos, care intenţionează să devină bateria Asiei până în anul 2020, are în total 46 de baraje hidroelectrice, alte 54 fiind în faza de proiect şi în construcţie.
Vezi și: Baraj prăbușit, Laos: Bilanțul zilei. Apa a ajuns în Cambodgia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu