Chipurile europenilor, recoltate pe nedrept de Clearview AI. Americanii, dați în judecată

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

O firmă americană cu miliarde de fețe în baza de date este dată în judecată în Uniunea Europeană.

Conform BBC, compania Clearview AI are o bază de date cu trei miliarde de imagini cu fețe, culese de pe Internet, iar Privacy International și alte organizații vor ca practicile firmei să înceteze. În opinia contestatarilor, metodele Clearview AI de a culege imaginile cu fețe umane și vânzarea lor către alte firme private sau către poliție „sunt cu mult exagerate față de ce am putea aștepta vreodată ca utilizatori online”.

Firma americană a transmis că nu are contracte cu vreun client din Uniunea Europeană și că a fost cooperată în cazurile în care a primit cereri de a șterge imaginile cu cetățenii europeni. Sub legislația GDPR, cetățenii europeni pot solicita firmei Clearview AI să vadă dacă fața lor se află în baza de date și pot cere ștergerea datelor biometrice. Activiștii pentru intimitatea digitală au făcut cinci astfel de cereri. „Am procesat în mod voluntar cinci cereri care conțin doar informații publice, la fel ca celelalte câteva mii procesate”, a transmis Clearview. În plus, firma „a ajutat mii de agenții de aplicare a legii din America să salveze copii de prădători sexuali, să protejeze vârstnicii de criminalii financiari și să mențină în siguranță comunități întregi”.

Clearview înțelege greșit internetul și folosește fără drept informațiile europenilor

Procesul european, susținut de Hermes Center for Transparency and Digital Rights, Homo Digitalis sau noyb, a fost început în Franța, Austria, Italia, Grecia și Marea Britanie. „Clearview pare că înțelege faptul că internetul ar fi un forum public omogen în care orice poate fi luat după bunul plac”, a transmis Lucie Audibert de la Privacy International. „Acest lucru este complet greșit. Astfel de practici amenință caracterul deschis al internetului și numeroase drepturi și libertăți pe care le garantează”.

„Doar pentru că ceva este online nu înseamnă că este drept ca oricine să-l folosească în ce fel vrea el – nu e nici moral, nici legal”, a transmis avocatul Alan Dahi al noyb. „Autoritățile de protecție a datelor trebuie să acționeze și să oprească Clearview sau organizații similare din a prelua datele personale ale cetățenilor europeni”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel