Episcopia Romano-Catolică a înştiinţat Consiliului Judeţean Bihor că de la 1 ianuarie 2012 va trebui să plătească o chirie de de 2,5 ori mai mare decât cea actuală, pentru clădirea în care este găzduit Muzeul Ţării Crişurilor, informează site-ul Bihor on-line.
Autor: Adrian Stroescu
Contractul a expirat pe 1 septembrie, iar pentru lunile rămase din acest an rămân chiria veche: 6.100 euro pe lună. Însă, de la 1 ianuarie 2012 chiria ar urma să devină 14.925 euro/lună. Aceasta în condiţiile în care şi spaţiul pus la dispoziţia Muzeului s-a diminuat, de la 5.579 de metri pătraţi la 5.350 mp, din care 750 de metri pătraţi ar urma să fie folosiţi în comun! Astfel, Muzeul mai rămâne cu o exclusivitate pe doar 4.600 de metri pătraţi din Palatul Baroc. De asemenea, Consiliul Judeţean va trebui să plătească şi impozitul pe clădire datorat Primăriei, pentru suprafaţa ce i se închiriază. Adică aproximativ 20.000 lei, potrivit unui raport al CJ Bihor. Este ultima propunere venită din partea proprietarului – Episcopia-Romano Catolică – după mai multe runde de negocieri cu CJ
Negocieri eşuate
Pe 16 septembrie 2011, romano-catolicii propuneau Consiliului Judeţean trei variante pentru un nou contract de închiriere. Prima însemna o diminuare considerabilă a suprafeţei pentru Muzeu, de la 5.579 mp la 3.286 mp, cu un tarif de 3 euro pe metru pătrat. Chiria percepută ar fi fost, astfel, 9.858 euro/lună. A doua variantă propusă era ca Muzeul să rămână cu 4.450 mp şi cu un tarif de 4 euro/mp (17.800 euro/lună). În fine, a treia variantă propusă iniţial de Episcopia condusă de Bocskei Laszlo era ca Muzeul să rămână cu suprafaţa de 5.579 mp, dar cu un tarif de 5 euro/mp. Aceasta ar fi însemnat o cheltuială lunară din bugetul CJ Bihor de 27.895 euro/lună!
În urma negocierilor, directorul Muzeului, Aurel Chiriac, s-a angajat să mai elibereze din spaţiu, pentru a folosi exclusiv 4.600 mp. Ultima rundă a negocierilor s-a consumat pe 13 octombrie. Consiliul Judeţean a fost reprezentat de vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc, directorul economic Dimitrie Musca, consilierul preşedintelui Ţîrle, Laurenţiu Păşcuţi şi Teodora Baş. Reprezentanţii CJ Bihor le-au făcut prelaţilor o contra-ofertă, pentru o chirie lunară de 10.000 euro/lună, respectiv 12.000 euro/lună. Potrivit raportului de specialitate al Consiliului Judeţean, aşa s-a ajuns ca ultima ofertă a Episcopiei, valabilă până la finalul acestei luni, să fie de 14.925 euro/lună pentru 4.600 mp închiriaţi, respectiv 750 mp, pentru spaţii comune.
Fără alternative pentru Muzeul Tarii Crişurilor
În următoarea şedinţă de CJ, consilierii vor decide dacă acceptă sau nu ultima ofertă a Episcopiei Romano-Catolice. Situaţia în care e pus Legislativul judeţean e una fără prea multe alternative, dat fiind că noul sediu al Muzeului, de pe strada Armatei Române, nu e nici pe departe funcţional. Mai mult, diferendul dintre preşedintele Radu Ţîrle şi executantul Selina pare ireconciliabil. Acum un an, şeful Executivului judeţean le făcea plângere penală atât executantului, cât şi dirigintelui de şantier, o firmă angajată tot de CJ Bihor să supravegheze lucrările. Ţîrle e convins că Selina şi SC H Proiect Baia Mare au efectuat lucrări pe care beneficiarul nu le-a aprobat, de circa 4 milioane de lei noi. Evident, Selina respinge acuzele sale, în timp ce demersurile penale ale lui Ţîrle rămân în ceaţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News