La două zile de la vizita istorică a președintelui Barack Obama în Talin, Estonia acuză Rusia că i-a încălcat teritoriul pentru a răpi un ofițer de informații estonian însărcinat cu misiuni la graniță. Moscova a răspuns că agentul a fost capturat în Rusia de contraspionajul rusesc.
Falia relațională dintre Rusia și Occident echivalează, de fapt, cu începutul noului Război Rece, care va fi marcat, între altele, de incidente privind acțiuni intensificate de spionaj ale ambelor părți. Bogdan Chirieac arăta, vineri, într-un editorial pentru DC News, că sunt 7 direcții de atac în cazul noului război rece, iar aceasta este una dintre ele. Ipoteza a fost confirmată foarte repede de tensiunile crescânde dintre Estonia și Rusia.
"Toate metodele Războiului Rece vor redeveni actuale. Astfel, vor exista relații diplomatice încordate, cu expulzări de diplomați, cu cazuri de spionaj, cu acțiuni de propagandă, cu acțiuni de diversiune, inclusiv conflicte locale desfășurate pe teritoriul fiecăreia dintre părți. În vremea disputelor capitalist-comuniste, în general, se provocau conflicte în Africa, Asia și America Latină. Erau așa-numitele "mișcări de eliberare națională". Războaiele locale erau sprijinite de cele două părți și ne amintim și astăzi de Războiul din Coreea sau de Războiul din Vietnam. În zilele noastre, ar putea fi sprijinite mișcările teroriste, care ar putea provoca la fel de mult rău ca și conflictele din epoca Războiului Rece", scria Chirieac în analiza "Noul război rece începe în plin".
Afacerea spionului KAPO, reținut de ruși
Serviciul secret al Estoniei, cunoscut și sub numele de KAPO, susține că ofițerul Eston Kohver a fost "reținut ilegal", vineri, sub amenințarea armei, în timp ce era la datorie în sudul Estoniei. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susține că agentul estonian a fost capturat pe teritoriu rus în timpul unei misiuni de contraspionaj. Potrivit Interfax, FSB afirmă că ofițerul Kohver purta un pistol Taurus, 5.000 de euro, echipament de ascultare și un document care părea să-l însărcineze cu o misiune de spionaj.
Incidentul - care probabil nu este izolat, dar este unul dintre puținele făcute publice - are loc la o zi după un summit crucial al NATO și la două zile după vizita președintelui Obama în Estonia. Pentru micile țări baltice, îngrijorate de perspectiva unei agresiuni rusești, vizita celui mai puternic om din lume a avut o intensă încărcătură simbolică.
Unii analiști americani au apreciat că discursul dur împotriva Rusiei susținut de Obama în Estonia a însemnat angajamentul suprem luat de Vest în fața aliaților NATO mai mici. Prin prisma evenimentului diplomatic de la Talin, reținerea agentului rus are cel puțin două implicații și semnificații:
1. Dacă, într-adevăr, agentul a fost răpit pe teritoriu estonian, este un gest de sfidare fără precedent al Rusiei, care arată NATO că poate răpi un spion aflat pe pământul Alianței și că promisiunile lui Obama de securitate rămân doar vorbe;
2. la două zile de la vizita lui Obama, Rusia încearcă să umilească un agent al unui stat NATO. Televiziunile din Rusia au început dejă difuzeze imagini de după gratii cu ofițerul KAPO, fără să-i "blureze" fața, sau cu presupusul armament de care dispunea acesta (vezi imagini mai sus ↑ )
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci