Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre greșelile care l-au împins pe Putin în pragul unei invazii eșuate, dar și despre reacția surprinzătoare a Vestului.
Rusia se confruntă cu neliniște în rândul societății sale, nenumărate proteste izbucnind în capitală și în alte mari orașe ale țării. Manifestațiile au fost cel mai adesea înăbușite de forțele de ordine, dar nu înainte de a ajunge pe paginile publicațiilor internaționale.
”58% dintre ruși susțin războiul din Ucraina, fiind dezinformați grav de propagandă și numai 23% se opun. Deocamdată, nu s-a atins masa critică așa încât protestele să fie copleșitoare. E o mare bucurie, mare bucurie în Rusia pentru confiscarea averilor oligarhilor, deci din acest punct de vedere, propaganda rusă încă ține în lanțuri informaționale propriul popor.
Conform propagandei, ei considerau că Ucraina era pe cale să atace Donețk și Lugansk și chiar Rusia și pentru ei, în opinia lor, e un război de apărare. Deci vă dați seama de nivelul de propagandă de-a dreptul criminală promovată de Kremlin și de faptul că noi suntem obișnuiți în Uniunea Europeană să avem acces la orice. Problema este că Rusia, cea mai întinsă țară de pe glob, este încă la începutul secolului XX din punct de vedere al diseminării informației. Din mare nefericire, nu ne imaginam asta, dar asta este realitatea, dezvăluită acum și de presa occidentală, care are surse în Moscova și în Sankt Petersburg”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac.
Citește și: Cele trei mari erori ale lui Putin, care i-au transformat invazia Ucrainei într-un dezastru
Una dintre greșelile pe care Vladimir Putin le-ar fi făcut ar fi negarea independenței Ucrainei și a autonomiei poporului ucrainean. Cu toate acestea, nici Ucraina nu s-a evidențiat cu o democrație care să se alinieze valorilor europene.
”Ține de istorie acest lucru. Nu se poate vorbi că Ucraina nu este o țară și nu se poate vorbi că nu există un popor ucrainean. Că poporul ucrainean are o caracteristică aparte, el ar trebui să adăpostească 128 de minorități, una ungară, una slovacă, o importantă minoritate românească, minorități care, în regimurile de la Kiev nu au fost recunoscute.
Arătând războiul criminal al Rusiei împotriva Ucrainei, Ucraina nu era nici înainte un stat democratic. Avea oligarhi, cu nerespectarea unor valori fundamentale ale Uniunii Europene. Să sperăm că după ce va trece acest război, Ucraina va porni pe această cale, a aderării măcar la Uniunea Europeană, dacă nu la NATO, în care trebuie respectate valori, pentru că nu merge în felul acesta. Nici democrația nu e clară, brandul de țară era înainte rachetul ucrainean, e o economie atașată economiei ruse. Mai e mult până departe. Dar, cu siguranță avem un popor ucrainean și o țară stabilă numită Ucraina”, a mai spus analistul politic în intervenția la Antena 3.
O altă greșeală a conducătorului de la Kremlin a fost atunci când a subestimat sancțiunile pe care Vestul ar fi dispus să le aplice. Contrar așteptărilor lui Putin, replica Occidentului a fost una unitară.
”Această tendință a serviciilor de informații ale lui Putin, comparabil cu cei care l-au împins să invadeze total nepregătit Ucraina, într-adevăr nu s-au bazat pe faptul că Vestul va fi mai unit ca niciodată.
Cinstit vorbind, a fost și pentru noi o surpriză extraordinară, inclusiv importanța pe care Vestul, NATO, SUA, UE o acordă acum flancului estic, inclusiv României. Nimeni nu s-a gândit că va fi o astfel de reacție și că Vestul va pierde câteva sute de miliarde de dolari cel puțin, pe an, în urma retragerii unor investiții în energie. Ei bine, Vestul a pierdut acești bani pentru a îngenunchia Rusia, în speranța că Rusia nu va mai fi un pericol mortal, așa cum este în acest moment pentru întreaga planetă, pentru că Rusia este un pericol mortal.
Se discută despre folosirea armelor chimice. Nu s-au mai folosit din primul război mondial. Astea sunt arme de distrugere în masă total nepermise. Au plecat de la nuclear și se gândesc la arme chimice. Este înspăimântător!”, a mai explicat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News