Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat în detaliu momentul încoronării Regelui Charles al III-lea, dar și implicațiile evenimentului pentru România.
„Este normală o asemenea desfășurare de forțe la un astfel de eveniment”, a spus analistul Bogdan Chirieac, invitat la România TV. „Este prima încoronare după 70 de ani. Pentru majoritatea populației lumii este prima încoronare a unui monarh britanic la care asistăm. Dincolo de fast, de grandoare, de zona socială, de zona culturală, este și un eveniment politic major”.
„Sunt reprezentanți la vârf din 203 state și teritorii ale lumii. Este un moment unic, nici la adunările generale ale ONU nu sunt în permanență atâția reprezentanți. E normal să fie și securitate excesivă, e normal ca nimic să nu poată împiedica acest eveniment care este complex din toate punctele de vedere”, a adăugat el.
Cât despre persoanele care au încercat să distragă atenția de la încoronare, analistul a continuat: „Ei sunt contestatari, nu agitatori. E o societate multiculturală. În 70 de ani, societatea britanică s-a schimbat. Poate fi un exemplu inclusiv pentru noi. Nu degeaba regele consideră România aproape a doua sa patrie, așa cum știm cu toții. Cât era încă Prințul Charles, acesta a fost poate cel mai important ambasador al României în lumea întreagă. Iubește România, de 20 de ani vine anual în țara noastră. Aștept să văd dacă, anul acesta, în calitatea sa de monarh, va veni la proprietățile sale din Transilvania”.
„După cum am văzut măsurile de securitate care sunt acum acolo, îmi imaginez cum ar trebui să fie situația în România dacă alege să vină”, a adăugat moderatoarea emisiunii.
„Nu cred că SPP-ul va avea vreo problemă în a-i asigura securitatea în România. Problema ține mai mult de timp, de obligații, de impact. Nu știu dacă va veni anul acesta, dar sunt convins că poate anul viitor va veni.
Se pare că băieții săi nu sunt atât de îndrăgostiți de România și de Transilvania cum este regele, pentru a veni și pentru a vizita proprietățile. Regele și-a găsit și o descendență până la Vlad Țepeș, cunoscut în istoriografia mondială drept Dracula. El consideră că are și legături de sânge cu Transilvania și cu România. Sper că va transfera această dragoste și următorului la tron, adică Prințului William”, a conchis Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu