Bogdan Chirieac se declară îngrijorat pentru graniţele ţării şi recomandă achiziţionarea urgentă, din fonduri europene, de rachete cu rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune.
În noaptea de marţi spre miercuri, dronele ruseşti au bombardat din nou infrastructura portului Izmail, în apropierea graniţei cu România. Distanţa în linie dreaptă dintre porturile Izmail şi Tulcea este de circa 20 de kilometri.
Analistul Bogdan Chirieac trage un semnal de alarmă şi spune că "nu e de glumă" cu tot ce se întâmplă acum în proximitatea teritoriului românesc.
"Se poate întâmpla o nenorocire oricând, fiindcă precizia armelor folosite de Rusia nu este foarte mare. Mă rog, nu ştiu de ce rachetele din Ucraina ar fi trebuit să cadă pe teritoriul României, pentru că ele au venit din est, România e mai la vest de Ucraina. Sunt un pic surprins de faptul că antiaeriana nu a intrat în funcţiune. Antiaeriana poate să intre în funcţiune cu mult înainte şi poate să intervină şi de la Odesa. Nu ne bazăm acum pe Ucraina, că-i ocupată şi ultraocupată cu ofensiva şi cu respingerea invaziei ruseşti.
Problema României este să achiziţioneze, cât mai repede cu putinţă, poate tot programul preşedintelui Macron la care au aderat şase state şi aderă în continuare - rachete cu rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune, cu fonduri europene. Fondurile europene pot fi folosite acum, de când cu războiul din Ucraina, şi pentru aşa ceva" a spus Chirieac, într-o intervenţie live la România TV.
Moderatorul România TV, Dragoş Bistriceanu, a întrebat dacă, pe fondul celor două atacuri la graniţă, locuitorii din Tulcea, Galaţi şi Brăila ar trebui să se alerteze. Bogdan Chirieac a lansat următorul avertisment: "Este un pericol foarte mare! Pentru că dronele ruseşti nu sunt foarte precise. De la Galaţi până la Reni sunt 500 m. Şi Giurgiuleşti, care e portul Republicii Moldova intens folosit de Ucraina pentru trafic de cereale... Vedeţi, în '99 n-a vrut Ucraina să-i dea 400 m de Dunăre Republicii Moldova, au spus - pământul e ucrainean, dar portul e al Republicii Moldova, ceea ce înseamnă că şi dacă atacă podul de cale ferată de la Giurgiuleşti către România se spune nu că Rusia a atacat Moldova, ci că a atacat teritoriul ucrainean. Neînţelegerile din anii '90 se răzbună cumva astăzi!
Da! Există un mare pericol pentru România în acest moment! Război la graniţă nu mai e o metaforă! Noi spunem "război la graniţă" de când a atacat Rusia în Donbas. Nu! Acum este chiar pe Dunăre! Despre ce vorbim? Măsurile de apărare ale României şi ale NATO trebuie să fie la cel mai înalt nivel în momentul acesta. Nu-i o poveste! Faptul că de pe teritoriul românesc filmezi şi dai la televizor că asta-i realitatea, exploziile la câteva sute de metri distanţă şi fumul care intoxică şi Galaţi şi Tulcea... despre asta este vorba!
E o ameninţare cât se poate de reală! Iar ameninţarea va continua! Pentru că Rusia vrea să interzică exporturile de cereale din Ucraina. Polonia, de asemenea, nu mai e de acord cu tranzitul fiindcă a sabotat agricultura poloneză. Singurii care ţin poarta deschisă sunt românii. Cu toate prejudiciile pentru agricultura românească. Şi mai e o problemă: portul Constanţa nu va face faţă. Anul trecut, portul Constanţa a urcat pe locul 9 în topul celor mai mari porturi europene. Problema e că infrastructura din Constanţa nu face faţă de la un an la altul" sunt observaţiile lui Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu