Printre rânduri, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat desființarea microîntreprinderilor în România.
Desigur, nu a zis-o cu subiect și predicat, dar acest lucru reiese dintr-o măsură a Guvernului și anume: microîntreprinderile cu rentabilitate de peste 30% vor plăti cumulat un impozit foarte mare.
Bogdan Chirieac a fost la Antena 3 CNN când Marcel Boloș a vorbit despre această măsură care va lovi microîntreprinderile.
„Practic anunțați desființarea microîntreprinderilor în România. La un profit de peste 30% la microîntreprinderi, impozitul este de 16%”, a zis Bogdan Chirieac, iar replica ministrului Finanțelor a fost: „Eu anunț decizia pe care a luat-o coaliția de guvernare”.
Astfel... aproximativ 56.000 de firme sunt în pericol.
Pentru microîntreprinderile care se încadrează în plafonul de venit de 300.000 lei, rămâne un impozit de 1% din cifra de afaceri.
„Desființați practic microîntreprinderile care puteau să facă investiții. Este o lovitură cumplită. V-a supărat cumva că această zonă economică a ținut România în picioare în perioada pandemiei, a războiului, a crizei energetice? De când desființați aceste microîntreprinderi”, a spus Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN, în emisiunea „Decisiv”.
În pragul de impozitare de 1% rămân 420.000 de microîntreprinderi. În pragul de impozitare de 3% avem în prezent 176.000 de microîntreprinderi.
Aplicând condiția cumulativă privind rata de rentabilitate, 56.000 de microîntreprinderi din cele 176.000 vor migra spre sistemul de impozitare pe profit.
Aproximativ 56.000 de firme vor trece de la impozit pe cifra de afaceri la impozit pe profit. Măsura este planificată pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.
VEZI ȘI: Adio, măriri salariale! Probleme pentru angajați odată cu noile măsuri fiscale. Pariul Elenei Cristian (DC Business) - https://www.dcnews.ro/adio-mariri-salariale-probleme-pentru-angajati-odata-cu-noile-masuri-fiscale-pariul-elenei-cristian-dc-business_930049.html
Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că în această săptămână vor fi publicate pe site-ul Guvernului, în transparenţă publică, măsurile fiscale pe care urmează să îşi asume răspunderea în Parlament.
Ciolacu a fost întrebat când îşi va asuma răspunderea în Parlament pe măsurile fiscale.
„După ce ieşim cu ele în transparenţă. Cred că săptămâna aceasta vor fi ridicate pe site-ul Guvernului în transparenţă. Apoi îşi iau avizele prin şedinţa de Guvern, apoi sunt înaintate Parlamentului. Procedura e o săptămână - două. Nu o să fie nimic ascuns. Am mai auzit că vreau să îmi facă cineva o moţiune de cenzură, dar de fapt e o şmecherie, că nimeni să nu ştie ce e acolo. Fals! Vor fi şi zile pentru amendamente", a spus Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News