Într-o intervenție recentă la postul TV Antena 3 CNN, analistul politic Bogdan Chirieac a avut un dialog cu realizatoarea emisiunii "Newsroom", Berta Popescu. Cine o susține pe Kamala Harris în acest moment? Cum este văzută de către public? Are avantaje? Mai există "bătălii" în interiorul Partidului Democrat?
Analistul politic Bogdan Chirieac a afirmat că retragerea lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă a readus susținători în Partidul Democrat, însă șansele lui Donald Trump pentru un al doilea mandat nu ar fi afectate. De asemenea, analistul politic mai afirmă că Harris, deși are avantajele de a fi femeie și parte a unei minorități rasiale, nu este considerată un politician de forță, iar acuzațiile împotriva lui Trump nu par să aibă relevanță pentru electoratul său.
Urmăriți dialogul dintre cei doi mai jos.
Berta Popescu: Care este masterplanul (așa cum l-am numit noi) pentru a-l opri pe Donald Trump din cursa pentru Casa Albă? Declarații ale lui Joe Biden care subliniază apropierea acestuia de familia Kamalei Harris, precum "te iubesc copile, ești cea mai bună, copile" reprezintă un mod de adresare foarte apropiat. Kamala Harris are deja foarte mulți susținători în partid.
Bogdan Chirieac: După anunțul retragerii sale, Joe Biden are din nou adepți în Partidul Democrat, care-l abandonaseră complet atunci când insista să rămână în cursa pentru Casa Albă. Dar asta nu înseamnă că Donald Trump are șansele afectate pentru a lua al doilea mandat la Casa Albă, să fie foarte clar lucrul acesta. Deci Kamala Harris este departe de a fi un om politic de forță.
E un specialist, Procuror General pe Coasta de Vest, în California. Kamala Harris are două avantaje majore: este femeie și parte a unei minorități rasiale. Reprezintă, dacă vreți, creuzetul american de culturi, etnii, singurul de succes în lume, deocamdată. Europa n-a avut atât de mult succes cât au Statele Unite. Mama ei este indiancă originară, din India, tatăl este african-american din Jamaica, iar ea este căsătorită cu evreu, deci reprezintă visul american.
Se speră că Hillary Clinton și Barack Obama vor reuși să-l învingă pe Donald Trump. Aceasta reprezintă o strategie care se numește WASP — White Anglo-Saxon Protestants, adică albi anglo-saxoni protestanți. Deci pe asta se merge și e o idee bună, să știți.
Berta Popescu: Cât de mult va conta faptul că este fost magistrat? Chiar a făcut o declarație în acest sens Kamala Harris și spunea că a avut de-a face cu tot felul de răufăcători, de infractori, de oameni care au profitat, care au înșelat oameni pentru bogăția lor. Și apoi a spus Kamala Harris: știu tipul lui Donald Trump. Donald Trump are și o condamnare acum.
Bogdan Chirieac: Cred că în America nu va conta absolut deloc. Este o parte a strategiei de campanie a Partidului Democrat și a doamnei Kamala Harris. Numai că multe dintre procesele lui Trump sunt absurdități, pur și simplu. Inepțiii, dacă vreți, cum e procesul acesta cu Stormy Daniels. Deci lucrul acesta n-a făcut altceva decât să crească popularitatea lui Donald Trump.
Cam la fel cum s-a întâmplat și în România în anii războiului româno-român. Cei pe care statul subteran din România îi dorea blamați, la stâlpul infamiei, de fapt câștigau alegerile. Nu știu, îmi vine în minte exemplul Olguței Vasilescu, care fusese târâtă prin DNA, arestată preventiv și s-a dovedit că totul a fost un fake.
Adică era absolut nevinovată, dar publicul n-a ținut seama de lucrurile astea. Deci acuzațiile la adresa lui Donald Trump nu cred că au o relevanță pentru electoratul lui Donald Trump.
Berta Popescu: Barack Obama nu a făcut un anunț oficial, dacă o susține sau nu (n.r., pe Kamala Harris). Știm bine că sunt câteva tabere și în Partidul Democrat. Nancy Pelosi, cea care zilele trecute încă nu declarase oficial, vine acum însă cu anunțul: o susține pe Kamala Harris și spune că America a fost cu adevărat binecuvântată prin înțelepciunea și conducerea oferită de președintele Joe Biden — "Cu iubire și gratitudine îl felicit pe președinte că a crezut întotdeauna în posibilitățile Americii și acum o susțin pe vicepreședinta Kamala Harris pentru funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii". Spuneam cât de mult va conta bătaia asta din interiorul Partidului Democrat.
Bogdan Chirieac: Nu cred că mai este o bătălie acum. Mai puțin faptul că Barack Obama nu și-a precizat poziția, dar probabil că o va face. Azi, când vorbim, Kamala Harris are suficienți delegați la Convenția Partidului din 21 august pentru a fi nominalizată candidat la președinție.
Dar atenție, Kamala Harris e departe de a fi un politician de forță. Și ca vicepreședinte, a fost foarte puțin prezentă față de un adversar redutabil cum e Donald Trump. Șansele nu sunt de partea doamnei Harris în acest moment. Dar, vorba aceea, ca și la noi, campania este aceea care are ultimul cuvânt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News