Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat, ironic, anunțurile venite din PNL, prin Raluca Turcan, despre asumarea răspunderii Guvernului Orban pe legi-cheie, printre care legile justiției, care au reprezentat, în ciuda celor cinci ani de dezbateri, cel mai mare reproș adus PSD-ului.
Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că PNL va decide felul în care se va adopta bugetul pe anul 2020, care va fi procedura, astfel încât parlamentarii PSD să nu-l poată sabota. Întrebat de Oana Zamfir, la Antena 3, care ar fi varianta curajoasă cu privire la Legea Bugetului pe anul 2020, analistul politic Bogdan Chirieac a răspuns, ironic, ”angajarea răspunderii”. CCR s-a pronunțat anterior pe acest subiect, precizând că Legea Bugetului trebuie dezbătută în Parlament. În aceste condiții, analistul politic întreabă, pe aceeași notă ironică: ”Cine este CCR? Instituția aceea care cerea președintelui numirea de îndată a miniștrilor interimari în Guvern? Acea instituție?”. Bogdan Chirieac a subliniat că ”președintele Klaus Iohannis nu a ținut seama, în niciun fel, de onorabila CCR și două treimi dintre români l-au votat, au spus ”da, e în regulă”. N-am văzut societatea civilă, intelectualitatea să spună că nu e în regulă, au spus că este foarte bine. Dacă votul spală tot, pe vot se merge, fără să ții seama de ce spune CCR, de ce scrie în Constituție, de ce spun legile țării. Poporul a fost foarte mulțumit cu modul de lucru al președintelui”.
Mâine, Guvernul PNL își asumă răspunderea pe modificările aduse Legilor Justiției, pe abrogarea OUG 51 și pe Legea plafoanelor bugetare. A doua asumare va fi pe OUG 114, cu excepția prevederilor referitoare la domeniul construcțiilor. Raluca Turcan a afirmat că OUG 114 a crescut veniturile, dar a dus și la creșterea prețurilor.
Despre efectele acestor măsuri, analistul politic Bogdan Chirieac a afirmat, ironic, că ar trebui să aducă ”182% voturi la viitoarele alegeri parlamentare, anticipate sau la termen”.
Luând prima angajare a răspunderii, pe Legile justiției, analistul politic a subliniat că ”principalul reproș adus ”pesedeilor” - ca s-o citez pe doamna Turcan, care ne-a spus că Guvernul Orban e un guvern deștept și, văzând-o pe dumneaei, sunt convins că așa stau lucrurile- de către cei din PNL- nu-mi permit să-i numesc penelei, societatea civilă, intelectualitatea progresistă- a fost că legile justiției n-au fost suficient dezbătute, iar ele, după cum știți bine, au fost dezbătute ”decât” vreo trei ani de societatea civilă, iar apoi vreo doi ani prin Parlament, deci vreo cinci ani au fost dezbătute niște modificări așa ”ca de șoricel”. Acum, legile se modifică deodată, prin angajarea răspunderii, deci peste noapte, fără să mai discuți, fără să mai iei în calcul, fără să mai faci nimic absolut, deși onorabila CCR - despre care întrebam cine mai este această instituție- are vreo sută de paragrafe din Codul Penal și de Procedură Penală care sunt neconstituționale, nici alea nu s-au modificat. PNL vine cu curaj și zice: ”până aici!”, mâine se va trece prin Parlament și probabil că Parlamentul va și vota. În caz contrar, la angajarea răspunderii, cade Guvernul”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu