În criza din Ucraina, concomitent, se întâmplă 2 lucruri: pe de o parte se continuă negocierile între Rusia și Occident, pe de altă parte, pe uscat, pe mare și în aer Putin transferă trupe și tehnică de luptă la granița de Est a Ucrainei.
Efortul militar este uriaș pentru Rusia și la fel de mare este efortul economic. Este evident că economia Rusiei nu poate susține un război pe termen lung în Ucraina. Tocmai de aceea, probabil că la Kremlin se speră la un conflict scurt și determinant.
Întrebarea pe care și-o pune toată lumea este dacă Putin va ataca sau nu Ucraina. Ar fi extraordinar dacă negocierile diplomatice ar duce la liniștirea Rusiei. Noi, cei din Europa răsăriteană, cunoscând mai bine colosul de la Răsărit putem spune că Moscova nu a făcut atâta efort doar pentru a se retrage, cuminte, înapoi în bârlog.
Fundamental, agresivitatea de acum a Rusiei stă în incapacitatea Moscovei de a deveni o superputere economică. Dacă Germania sau Japonia au reușit, președintele Putin, în 22 de ani de când conduce Federația Rusă, ca președinte sau premier, a reușit, într-adevăr, să-și reimpună țara ca superputere militară, dar a eșuat grav în domeniul economic. Dacă în lumea de astăzi marile puteri s-au impus economic – cel mai bun exemplu este China, Moscova a eșuat pur și simplu să-și facă o economie puternică, capabilă să se impună pe plan internațional.
Ca urmare, Putin va încerca ceva în Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu