Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la Antena 3 CNN unde a vorbit despre retragerea lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă.
Bogdan Chirieac a comentat retragerea lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă, observând că demisia este întârziată pentru Partidul Democrat și rezultatul alegerilor prezidențiale. Analistul politic a pus în discuție capacitatea lui Biden de a îndeplini funcția de președinte, având în vedere preocupările legate de declinul cognitiv și impactul asupra lumii liberale, pentru care Washingtonul este crucial.
„Analizând la rece lucrurile, este o demisie tardivă a lui Joe Biden, în acest moment. Nu pentru Statele Unite, dar pentru Partidul Democrat, pentru rezultatul lor la alegerile prezidențiale, e târziu. Asta pentru că imediat după confruntarea cu Donald Trump s-a cerut în multe părți demisia lui Joe Biden din funcția de candidat. Inclusiv președintele Barack Obama, care a fost și a rămas foarte popular în Statele Unite, după dezbaterea cu Donald Trump a spus: „Domne, nu e de demis, e că a avut o zi proastă. Mi s-a întâmplat și mie, dar nu e cazul”, iar acum și-a schimbat punctul de vedere.
Ce spun republicanii, cumva are sens. Deci dacă declinul cognitiv este cauza pentru care te retragi din funcția de candidat la președinție, cum îndeplinești funcția cea mai importantă pe planetă, aceea de președinte al Statelor Unite? Și aici nu e vorba doar de Statele Unite, e vorba de întreaga lume liberă care este adunată în jurul Statelor Unite. Deci pentru lumea liberă ora exactă se dă de la Washington, după cum știm cu toții.
Deci în momentul acesta cum faci cu Joe Biden?", a spus Bogdan Chirieac.
Bogdan Chirieac este de părere că președinția lui Joe Biden nu a prezentat probleme majore pentru Statele Unite sau lumea liberă. Totuși, actuala retragere din cauza declinului cognitiv ridică îngrijorări semnificative. De asemenea, analistul consideră că vicepreședintele Kamala Harris nu este un rival de măsura lui Donald Trump.
„Chestiunea este cumva surprinzătoare fiindcă 3 ani și jumătate de mandat, Joe Biden a avut o președinție în regulă, în condiții foarte dificile. A avut pandemie, a avut criză economică, războiul din Ucraina, criză energetică în Europa – Statele Unite nu au cunoscut criza energetică. Bun, retragerea în degringoladă din Afganistan, dar totuși a pus capăt războiului. Deci nu a avut probleme care să fi pus în pericol Statele Unite sau lumea liberă.
În acest moment, retragerea pe baza declinului cognitiv ridică o mare problemă. Ăsta este adevărul.
În plus, cinstit vorbind, pentru cei care cunosc bine dedesubturile politicii americane, doamna Kamala Harris, vicepreședintele SUA, nu este un adversar pe măsura lui Donald Trump. Adică Donald Trump, probabil, se va duce mult în sondaje peste domnia sa.", a spus Bogdan Chirieac.
Bogdan Chirieac a explicat că atentatul nereușit asupra lui Donald Trump, de pe 13 iulie, a fost momentul care a crescut considerabil șansele sale de a câștiga președinția. Astfel, echipa lui Biden a început să ia în considerare schimbarea strategiei și a candidaturii pentru a îmbunătăți șansele în alegeri.
„Nu se anticipa, în mod real, retragerea lui Joe Biden până la atentatul nereușit asupra lui Donald Trump de pe 13 iulie. Acela a fost momentul în care și-au dat seama că Donald Trump și modul său foarte curajos de a reacționa în acele clipe, practic, îl duc la Casa Albă. Presa americană dădea 1% șanse lui Joe Biden să mai câștige prezidențialele. Ăsta a fost momentul când echipa sa, unde un rol important îl are fostul președinte Barack Obama, a decis să încerce să schimbe caii, să schimbe diligența în timpul drumului.", a spus Bogdan Chirieac.
După retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială, au venit reacții din toate părțile lumii, mai puțin din România. Bogdan Chirieac a subliniat că diplomația română ar fi trebuit să ofere o reacție diplomatică adecvată la declarațiile lui Joe Biden
„În privința liderilor români, nu-mi dau seama. Sunt în vacanță. L-ați întrebuințat pe domnul președinte Iohannis la Washington, la summitul NATO, dânsul s-a întors, e într-o binemeritată vacanță.
Vă dați seama că diplomația din România trebuia să aibă o reacție diplomatică vizavi de Joe Biden și să aprecieze lucrul ăsta fiindcă astfel de declarații rămân la arhiva Departamentului de Stat.", a spus Bogdan Chirieac.
Potrivit lui Bogdan Chirieac, problemele tehnice legate de schimbarea candidaturii pentru alegerile prezidențiale sunt complexe. Problemele legate de avocați, gestionarea fondurilor și alte dificultăți tehnice fac ca procesul să fie dificil.
„Kamala Harris va fi cu siguranță în acest joc. Opinia mea este că dânsa va fi candidatul la prezidențiale și fiindcă mai e o problemă tehnică. Ohio are dată limita pentru înscrierea candidaților pe buletinul de vot 7 august, așa au dânșii, 90-100 de zile înainte de data alegerilor, 5 noiembrie. Dacă trece un nume și apare alt nume la Convenția din 21 august, n-ai cum să votezi. Deci candidatul trebuie lămurit până pe 7 august, în așa fel încât buletinul de vot din Ohio să apuce să fie tipărit cu numele pe care îl va dori Convenția Democrată două săptămâni mai târziu.
Probleme tehnice sunt aproape insurmontabile fiindcă, într-adevăr, avocații nu se înțeleg, ce fac cu banii de până acum, ce se întâmplă cu banii de acum încolo.
E adevărat că guvernatorul de Ilinois, 3.6 miliarde de dolari, se bate cu Trump, cu 4 miliarde de dolari. Bun e America, e pe bogăție, dar îți pui toată averea la bătaie, șansele pentru a-l învinge pe Trump fiind în continuare foarte mici? Nici doamna Kamala Harris nu e un mare vorbitor în public. Dânsa e procuror, nu e om politic, deci nu s-a evidențiat în cei 4 ani ai lui Joe Biden.”, a spus Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci