Valeriu Zgonea a declarat, luni, că DNA a cerut Camerei Deputaţilor să-i pună la dispoziţie documente referitoare la ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Procedeul este unul în premieră, deoarece solicitarea nu a venit din partea procurorului şef al DNA, aşa cum făcea doamna Kovesi, ci din partea unui procuror de secție. "Ni se cer imperativ documente legate de votul şi dezbaterea pe proiectul cu ordonanţa ASF", a declarat Valeriu Zgonea. Referitor la acest aspect, al încălcării separațiilor puterii în stat, analistul Bogdan Chirieac spune că atitudinea celor de la DNA este total neavenită.
"Mi se pare total neavenită atitudinea celor de la DNA. Parlamentul României este ales. Că ne place, că nu ne place, cei care au fost aleși, ei au fost aleși prin vot liber și corect exprimat. Ca urmare, nicio altă instituție din România nu poate trage la răspundere Parlamentul și, deci, pe parlamentari pentru felul în care au votat", a declarat Chirieac pentru Antena 3.
"Dacă domnii de la DNA anchetau vreo fraudă cu mașini, cu benzină, cu deplasări din partea Parlamentului României, atunci da, erau îndreptățiți să ceară actele cu privire la... Dar ca să ceri în mod imperativ unei alte puteri ale statului, fundamental când te adresezi Camerei Deputaților te adresezi puterii legislative. Domnii procurori sunt în executiv sau în puterea judecătorească? Că este vorba despre statutul procurorilor. Sunt magistrați în acest moment dat. Multe lucruri sunt neclare. Nu poți cere Parlamentului acte despre cum au votat Ionică sau Georgică" a mai spus Chirieac.
"Te adresezi instituției, dacă-ți folosește la anchetă în termeni de instituție, și nu pui condiții că dacă nu le dați până mâine, venim cu mascații și le luăm. După știința mea, mascații nu pot intra în Palatul Parlamentului. Nu intră ca la noi, la presă. Trebuie să respecte niște legi, privind separația puterilor în stat. Și atunci ce este atât de mare grabă, dincolo de modul total ireverențios cum s-au adresat. Schimbă cumva rezultatul votului, care a fost exprimat în urmă cu câteva luni de zile? Datele acelea sunt consemnate, se pot lua de pe site-ul Camerei Deputaților. Și în general mi se pare aberant să întrebi un parlamentar, chiar un parlamentar român de ce a votat și cum a votat. Din acest motiv l-am trimis în Parlament, să voteze. Că votează o prostie, e problema celui care l-a trimis în Parlament" a conchis analistul Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu