Chirieac, despre investitorii chinezi: O șansă pentru a ieși din criză. Problema, dacă treci de funcționărime

China are nevoie de prieteni politici pe termen lung și de încredere și de parteneri comerciali la nivel mondial, iar România și țările din această zonă a Europei au o tradiție în acest sens, a declarat marți premierul Victor Ponta, în deschiderea Forumului Oamenilor de Afaceri China - Europa Centrală și de Est de la Palatul Parlamentului. În primele ore de la sosirea delegației chineze s-au semnat câteva acorduri de colaborare, iar două companii sunt interesate de Oltchim. Analistul Bogdan Chirieac a declarat, într-o intervenție telefonică pentru RTV, că accesul oamenilor de afaceri chinezi reprezintă  o șansă pentru România de a ieși din criză în următorii ani. 

Bogdan Chirieac a declarat că investițiile viitoare trebuie făcute fără garanții guvernamentale, deoarece, dacă ar fi vorba despre garanțiile guvernamentale aceste nu se pot face din cauza deficitului care ar fi depășit, fiind vorba despre 2,2 la sută din bugetul pe anul viitor. "Problema este dacă treci de funcționărime, fiindcă, dacă din punct de vedere al politicii externe, domnul Ponta a dat o lovitură excepțională cu vizita premierului chinez, Li Keqiang, la București, și cu 300 de supercorporații, din punct de vedere al administrației sunt foarte multe lucruri", a declarat analistul Bogdan Chirieac.

"În România, din primele o sută de companii, 93 sunt cu capital străin, acestea negociind  cu premierii din țările de unde vin ei. Sunt companii de stat românești, cum sunt Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, sau Turceni și Rovinari, acolo se duc companiile mari.

Opinia mea este că actualul CNADNR nu poate derula niciun proiect real, acolo trebuie făcut ceva. Cei de la infrastructură feroviară, am văzut că doamna ministru Mănescu chiar a început să facă curățenie, a făcut curățenie pe la TAROM. Cei de la infrastuctură feroviară, unde era domnul Necolaiciuc, acela care cumpăra costume de scafandru pentru CFR, nici ei nu au cum să facă față. Le interzice ADN. Acestea sunt companii de stat care investesc în România, potențial pot investi în România. Deci nu vor da niciun fel de comision pentru onorarii, lucrători ai statului. Nu știu dacă ADN-ul le permite să facă proiecte fără comisioane", a mai declarat Chirieac.

Întrebat dacă vom vedea anumite împotriviri din Uniunea Europeană față de vizita premierului chinez în România, analistul Bogdan Chirieac a continuat să spună că "este vorba despre un comunicat oficial al Bruxelles-ului. Nu văd foasrte bine acest lucru, fiindcă chinezii fac o concurență auternică firmelor europene care sunt binevenite în România, dar ele nu au prea venit. Aici este și vina administrației, nemții nu sunt atât de tenaci în a se lupta cu CNADNR-ul. Chinezii ar putea să fie, fiindcă ei fac plângere la Partidul Comunist. Germanul nu înțelege cum este acest lucru... Avem o reacție și în România, ați văzut reacția domnului Traian Băsescu.

Sunt multe piedici. Ce vedem astăzi este un început de drum. Este o șansă să scăpăm de criză.  Este o șansă să scăpăm de criză, este o șansă de prosperitate  inimaginabilă în următorii zece ani pentru România, fiind în UE, un scut american și poartă de intrare pentru chinezi" a conchis Bpgdan Chirieac.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel