Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre șansele ca președintele Klaus Iohannis să fie suspendat, după declarațiile din USR PLUS și AUR pe această temă.
"Eu cred că ar vrea să îl suspende pe preşedinte. Problema este că nu vor putea să facă lucrul acesta. Dacă în 2013 a fost posibil - o mişcare de masă fără precedent - şi doar falsificarea votului, decizia CCR de la 5 dimineaţa şi alte lucruri de genul acesta au blocat o suspendare şi o demitere a președintelui, acum nu se pune problema. Bruxelles-ul nu va accepta sub niciun motiv o astfel de situaţie. În plus, România este mult mai vulnerabilă astăzi - gândiţi-vă la împrumuturile acelea mamut făcute şi se fac în continuare. Categoric, din punct de vedere economic, situaţia este catastrofală.
Da, probabil că AUR doreşte suspendarea, probabil că USR doreşte suspendarea, probabil că domnul Orban, care cel mai probabil va pierde alegerile pentru preşedinţia PNL, sigur că ar dori suspendarea. Mai departe, când spuneţi că are nevoie de 31, de 51... Eu mi-am adus aminte de 2005, Adrian Năstase, Hotel Confort din Otopeni. Ţineţi minte... Adrian Năstase - un lider de cu totul şi cu totul altă factură decât ce avem acum, era un lider marcant, încheiase negocierile de aderare la Uniunea Europeană, băgase România în NATO - când a fost să plece din PSD, după puciul dat acolo, când a fost ales Mircea Geoană, s-a spus "domnule, pleacă jumătate din partid". Până dimineaţă, a rămas numai Adrian Năstase, care ar fi putut să plece, apoi nu a mai plecat nici dânsul.
Chestiunea asta cu domnul Ludovic Orban care dislocă 31 de parlamentari... Domnule Gâdea, eu am încă mare încredere în forţa de convingere a DNA. Poate vor pleca Antonel Tănase, Costel Barbu, Virgil Guran şi Dancă, deşi mă îndoiesc... Nu cred că vor pleca. Până la urmă, cred că şi Ludovic Orban se va gândi: "Domnule, de ce să plec? Ce, de aici nu se vede bine? Care e problema?", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3.
"Preşedintele României, şi prin Constituţie, ar trebui să joace un rol de moderator, să aducă la aceeaşi masă membrii coaliţiei, în cazul de faţă. Mă aştept ca preşedintele să îşi joace acest rol. Eu nu sunt adeptul unei abordări agresive, violente. Au mai fost cazuri de suspendare ale preşedintelui şi ştim unde s-a ajuns. Nu mi se pare că s-a rezolvat ceva cu asta, ci mai mult s-au creat alte probleme. Eu sper ca preşedintele să îşi asume tot mai mult acest rol, lucru care nu s-a întâmplat neapărat în ultima perioadă, când mai mult USR-PLUS a fost tras de urechi. Sigur, preşedintele poate să aleagă dacă vrea să joace un rol activ în soluţionarea acestei crize sau nu. Dar eu personal nu cred că o suspendare, care nu depinde oricum de USR-PLUS, l-ar face pe preşedinte mai activ", spunea Dacian Cioloş pe 10 septembrie, potrivit Agerpres.
"Iniţiem moţiunea de cenzură pentru că nimeni nu are bărbăţia să o facă şi să insiste pentru a-l da jos pe Florin Cîțu. O să ne luptăm, după ce moare de "mâna politică" a noastră Florin Cîțu - nu o să mai ajungă la niciun Congres, nu va fi preşedintele PNL. În momentul ăsta, acesta este primul pas. Al doilea pas poate să fie suspendarea preşedintelui. Discuţiile despre suspendarea preşedintelui am purtat-o doar cu cei de la PSD care, în momentul în care au auzit de asta, au sărit ca arşi acum", spunea George Simion, la începutul lunii, la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu