Chirieac, despre proteste și pandemie: În România, cred că ar trebui ridicate toate restricțiile

Foto Pexels
Foto Pexels

La Bruxelles, străzile sunt ocupate de protestatari. „Este evidentă situația: lumea nu mai suportă restricțiile din pandemie”, a spus Bogdan Chirieac.

„Este evidentă situația: lumea nu mai suportă restricțiile din pandemie. Fiind națiuni democratice, sisteme democratice, lumea protestează”, a spus, luni după-amiază, analistul politic Bogdan Chirieac într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Întrebat de Cătălina Porumbel dacă am putea vedea scene dure la protestele anunțate în România, Bogdan Chirieac a răspuns astfel: „Eu cred că nu vom vedea în România astfel de proteste. Pe de o parte, pentru că la noi restricțiile au fost mult mai subțiri decât în alte state. Pe de altă parte, nu cred că are cineva interesul să scoată lumea în stradă.”

Întrebat, ulterior, dacă ridicarea restricțiilor va fi grăbită de aceste proteste, Bodgan Chirieac a făcut următoarele precizări: „La stadiul la care este pandemia în acest moment, cred că restricțiile trebuie ridicate și cine dorește să se protejeze... să se protejeze în continuare. Acolo se ridică restricțiile pe o logică: 90 la sută din populație este vaccinată și nu te îmbolnăvești grav. Nouă din zece decese sunt la persoanele nevaccinate. În România, trebuie să le ridici pentru că... trebuie să le ridici și ce o vrea Dumnezeu. Tulpina Omicron nu este atât de letală. La Delta, dacă nu ești vaccinat, sunt probleme mari.”

„În România, cred că ar trebui ridicate toate restricțiile și cine vrea să se protejeze să o facă. Dacă ești matur, când e lume multă, pui mască. Sigur că problema fundamentală în momentul acesta este școala, care trebuie să rămână deschisă. Copiii se infectează, apoi se infectează părinții, bunicii, trecem prin astea. Aceasta este situația”, a conchis Bogdan Chirieac.

Ministrul Alexandru Rafila, despre renunțarea la măștile de protecție în aer liber

Amintim că, întrebat, luni, dacă există un plan al relaxărilor care urmează, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a răspuns că nu există un calendar, pentru că acum nu sunt motive să existe, în condițiile în care situația în spitale este „serioasă” în continuare.

„Totuși, uitându-ne la modul în care numărul de cazuri scade, sigur că o să ne punem această problemă a ridicării stării de alertă în perioada următoare. Dar până se ridică starea de alertă, sigur că s-ar putea renunța la anumite restricții, cum ar fi, de exemplu, utilizarea măștii în aer liber sau creșterea gradului de ocupare a unor instituții care organizează evenimente, dar numai în corelație cu evoluția reală”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

Întrebat, mai departe, dacă să ne așteptăm ca primele măsuri să fie legate de scoaterea măștii în spațiile deschise, Alexandru Rafila a răspuns astfel: „Eu cred că asta ar fi prima măsură, dar nu în spațiile închise, pentru că vine primăvara, lumea iese din case. Nu vreau să mă hazardez, dar cred că aceasta ar putea să fie o măsură luată după ce vedem că lucrurile reintră în normal în ceea ce privește îmbolnăvirile și scăderea este consistentă”.

Bilanț coronavirus. Ușoară creștere a noilor cazuri față de duminică

Au fost înregistrate 12.069 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 și 75 de decese.

Conform datelor existente luni la CNCCI, în intervalul de 24 de ore au fost înregistrate 12.069 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

De asemenea, au fost raportate 75 decese, dintre care 11 anterioare intervalului de referință.

Duminică erau 11.967 de cazuri noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel