MApN ar fi detectat o dronă în spațiul aerian național. Chirieac: Pot fi în orice moment accidente. Marea Neagră e zonă de război. Să nu ne ferim de cuvinte!

Foto: Jurnalul Militar/MApN
Foto: Jurnalul Militar/MApN

Analistul Bogdan Chirieac a reacționat după ce radarul Armatei Române ar fi detectat un semnal care indică o posibilă intrare neautorizată în spațiul aerian național.

„România se poziționează exact cum o face în acest moment. NATO este informat, se deplasează toate forțele antiaeriene disponibile în zonă, alături de echipele de salvare/căutare ale ISU. Se face tot ce este omenește posibil. Această poveste este anticipată de toți, în ultimele două luni. Rusia vrea să distrugă capacitățile portuare ale Ucrainei ca să nu mai exporte grâu. Cerealele ucrainene trec în proporție de 85%-90% prin teritoriul României.

Aceasta este realitatea geografică și există mereu posibilitatea ca dronele iraniene, care nu sunt foarte precise, să cadă pe teritoriul țării noastre. Mereu ne-am pus problema: ce se întâmplă dacă, în loc să lovească în Ucraina, nimeresc peste Dunăre, la 300-400 de metri, în Galați. Această întrebare ne-o punem tot timpul și este la fel cu Tulcea”, a transmis analistul politic Bogdan Chirieac la România TV, duminică după-amiaza.

Dronele sunt foarte dificil de interceptat

„NATO a susținut, prin secretarul general Jens Stoltenberg, că nu este o încercare deliberată de a ataca teritoriul NATO, fiindcă România este teritoriu NATO, deci pot fi în orice moment accidente.

Așadar, încerci să interceptezi dronele, lucru foarte dificil fiindcă zboară cu 200 km/h, dar distanța de interceptare este de 300 de metri. Sunt foarte greu de interceptat”, a adăugat acesta.

Marea Neagră e zonă de război

Marea Neagră e zonă de război. Să nu ne ferim de cuvinte! Companiile de asigurări consideră Marea Neagră nu zonă de conflict, ci zonă de război. Există și posibilitatea, relevată de experții occidentali, ca Rusia să atace nave comerciale în Marea Neagră și să dea vina pe ucraineni. Deci avem de-a face cu un război, nu e o glumă. Dintre toate țările NATO, suntem de departe țara cea mai expusă.

Aici, în Sud, este conflictul principal, în Marea Neagră. Dacă Rusia reușește să pună mâna pe Odesa și Buceag, în momentul acela se învecinează cu România. Vor trece cu tancul peste Republica Moldova și vom fi față în față cu rușii, ceea ce este un scenariu de coșmar.

Deocamdată, bruiază GPS-urile pentru navele comerciale care au dificultăți în a naviga noaptea sau pe ceață, că vine vremea rea. Iar traficul în Constanța cred că este în top 7 europene în momentul acesta. E o explozie... pe de o parte dezvoltarea economică a României, pe de cealaltă parte sunt cerealele ucrainene care sunt exportate pe acolo. Mai sunt și alte state fără ieșire la mare care în mod tradițional exportă bunuri prin Constanța. Deci traficul acesta este cauzat de războiul nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei”, a mai spus Bogdan Chirieac.

De unde buncăre pentru Galați?

S-au creat deocamdată buncăre în zonele acestea puțin locuite, la Plauru, la câteva zeci de locuitori. Dar cum faci rost de buncăre pentru un oraș precum Galațiul cu 200.000 de locuitori? Unde să se adăpostească gălățenii? În acest moment, orașul este înfloritor, a trecut printr-o mulțime de probleme și încearcă să se dezvolte. Se va dezvolta cu podul construit la Brăila, fiindcă Brăila și Galați sunt foarte apropiate, în ciuda neînțelegerilor dintre locuitori.

Până la urmă, vor face o mare metropolă... Problemele sunt uriașe în acest moment. Cum bagi gălățenii în buncăre dacă sună alarma? Nu ai de unde să faci buncăre. De unde, din taxele și impozitele pe care tocmai le-a pus guvernul și care riscă să blocheze economia?”, a încheiat analistul.

Știrea inițială

Vineri seara, MApN a luat măsuri de urgență după ce a observat mai multe drone rusești care se îndreptau spre Ucraina, aproape de granița cu România. Ministerul a anunțat ISU să alerteze populația din Tulcea și Galați și a trimis forțe de poliție aeriană să verifice situația, conform Agerpres.

“În noaptea de 29 spre 30 septembrie, forţele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina. În urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniţei cu România, Ministerul Apărării Naţionale a alertat forţele aflate în Serviciul Poliţie Aeriană şi a notificat, începând cu ora 22,38, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din Judeţele Tulcea şi Galaţi”, informează un comunicat al MApN transmis, sâmbătă dimineața.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel