Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat, vineri după-amiază, declarațiile lui Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații.
Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la Antena 3, unde a comentat declarațiile lui Eduard Hellvig privitoare la legile securității naționale (citește AICI):
„Mesajul este democratizarea, implementarea valorilor europene și euro-atlantice în serviciile de informații, iar mesajul cel mai pregnant e însăși apariția directorului SRI în fața publicului, la televiziune, lucru care nu s-a întâmplat până acum. Nu l-ați mai văzut pe Eduard Hellvig, cel care a reușit să rupă protocoalele odioase între SRI și Înalta Curte de Casați și Justiție, printre multe altele. Faptul că a ieșit și a spus că va comenta doar după ce legiuitorul va analiza este un mesaj pentru toți cei care doresc în continuare, în România, securismul, că de asta a și spus securitate și securism. Este un demers unic al unui director SRI, cred că din spațiul euro-atlantic, care încearcă modernizarea acestor instituții, probabil în ciuda unei opoziții din interior. Mesajul cel mai pregnant este chiar apariția la televiziune a directorului SRI, asta după ce, în spațiul public, au fost date tot felul de aberații, prezentate drept legi ale securității“, a spus Bogdan Chirieac.
„Domnul Hellvig spune că e nevoie de modernizare și echilibru pentru a ne îndepărta de comunism și mai spune că un director SRI trebuie să aibă cel mult două mandate. E asta una dintre căile prin care societatea românească se poate vindeca de acest securism?“, a întrebat jurnalista Nadina Câmpean.
„Este! Faptul că Eduard Hellvig anunță că directorul SRI poate avea cel mult două mandate este chiar sacrificiul propriu, ca să spun așa. Dânsul e director SRI, deci are un mandat, și să vedem dacă îl primește pe al doilea. Să vedem limitarea în timp a mandatului, lucru foarte important, fiindcă directorii SRI nu au mandat precizat în ani.
De asemenea, Eduard Hellvig a mai rostit sintagma „dezbaterea în legislativ“. Asta înseamnă valorizarea legislativului, adică a Parlamentului. Comisia de control a SRI e o poveste, în mod tradițional, de 30 și ceva de ani. În general, comisiile de control ale serviciilor nu controlează absolut nimic, după cum știm cu toții. Este o încercare de a forța reforma, inclusiv prin propriul său exemplu. Directorul SRI trebuie să aibă „cel mult“, a spus Hellvig, „două mandate“. (...) .
La un moment dat, războiul din Ucraina se va termina, lucrurile nu știu dacă se vor așeza, dar pericolul iminent care este acum la granițele României o să se diminueze. Legile astea ale securității trebuie să existe și peste 10, și peste 20 de ani, pentru că principala calitate a unei legi este să fie veche. Dacă este veche, înseamnă că este validată, nu are nevoie să fie schimbată. Hellvig face un gest politic, în acest moment, de mare profunzime și sper ca președintele să-l ajute în demersurile sale“, a conchis analistul politic Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu