Coaliţia condusă de Giorgia Meloni, lidera formaţiunii Fratelli d'Italia, şi din care mai fac parte Liga, formaţiunea de dreapta a lui Matteo Salvini şi Forza Italia, formaţiunea conservatoare a lui Silvio Berlusconi, a câștigat alegerile legislative din Italia cu 41-45% din voturi, suficiente pentru o majoritate parlamentară.
Extrema dreaptă câștigă alegerile în Italia pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial. O victorie surprinzătoare care stârnește deja scandal în toată Europa. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis deschis condițiile în care ar putea lăsa țara fără sumele uriașe din PNRR.
”După molimă, după război, după criza energetică și criza economică, UE e pândită și de o criză politică profundă. Este evident că începe un război politic între Roma și Bruxelles. O să vedem ce se întâmplă, fiindcă altminteri, în mod normal, un guvern de extremă dreapta, post fascist, nu ar trebui să primească fonduri europene fiindcă se încalcă directivele europene privind respectarea statului de drept și al valorilor europene. Este un vot democratic și avem o problemă cât casa. În anii `90 în Algeria au fost alegeri libere și corecte. În primul tur câștigaseră fundamentaliștii islamici care aveau în program desființarea partidelor politice, legarea femeilor în casă și alte lucruri pe care le promova fundamentalismul. Ce s-a întâmplat? Nu a mai avut loc turul doi și atunci s-a vorbit pentru prima dată despre limitele democrației. Iată că în 2022, după 30 de ani, în Italia, una dintre marile puteri culturale ale lumii și o putere economică majoră în UE, avem de-a face cu situația aceasta: ce se întâmplă în acest moment cu Guvernul doamnei Meloni care are majoritate cu Matteo Salvini și Silvio Berlusconi? Ce măsuri vor lua și cum va reacționa UE? Dacă UE nu reacționează la măsuri aberante ce pot fi luate de Roma, atunci de ce mai pedepsești Budapesta și Varșovia?”, a declarat, la România TV, analistul politic Bogdan Chirieac.
În timp ce guvernele Poloniei și Ungariei și liderii dreptei europene se bucură de victoria lui Meloni, premierul Franței i-a transmis un mesaj care ar putea confirma startul tonurilor de confruntare politică în Europa.
În ajunul alegerilor din Italia, declarațiile de avertizare timpurie asupra statului de drept ale președintelui Comisiei UE, Ursula von der Leyen, declanșaseră o controversă, mai ales în rândurile suverane.
Acum că victoria Giorgiei Meloni și coaliția ei sunt confirmate, apar primele semne ale ceea ce ar putea fi tonurile confruntării politice în Europa a potențialului nou guvern de centru-dreapta: Franța va fi ”atentă” la ”respectarea” drepturilor omului și a dreptului la avort în Italia, a declarat premierul francez Elisabeth Borne.
Borne, apropiată de președintele Emmanuel Macron și în fruntea unui guvern minoritar, și-a amintit mai întâi că Meloni nu a fost încă numită de Sergio Mattarella, apoi și-a spus părerea cu privire la cuvintele lui von der Leyen, care a amintit că UE are ”instrumente” pentru contracararea oricăror încălcări ale principiilor democrației dacă Italia urmează Polonia și Ungaria în provocarea de la Bruxelles privind statul de drept: ”Desigur, vom fi atenți împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, astfel încât aceste valori privind drepturile omului, respectul reciproc, în special dreptul la avort, să fie respectate de toți”, a spus Borne.
Declarațiile lui Borne trebuie citite și în lumina repercusiunilor pe care victoria centru-dreapta italiană le-ar putea avea pentru Macron: dreapta franceză s-a grăbit să salute succesul frontului conservator și suveran, potrivit Europa Today.
Poporul italian a decis să-și ia soarta în mână, alegând un guvern patriotic și suveran, a scris liderul Adunării Naționale, Marine Le Pen, pe Twitter. Felicitări Giorgia Meloni și Matteo Salvini pentru că au rezistat amenințărilor unei Uniuni Europene arogante și antidemocratice prin obținerea acestei mari victorii, a adăugat Le Pen.
”Moștenitorii lui Mussolini preiau puterea în Italia”
În stânga, în schimb, este evocat fascismul: ”Moștenitorii lui Mussolini preiau puterea în Italia”, spune Clémentine Autain, deputat francez. Autain nu este singurul care evocă fascismul: unele mass-media internaționale, de la CNN la Politico, au fost titulare la alegerile italiene, amintind că Meloni ar putea fi ”cel mai de extremă dreapta prim-ministru italian după Mussolini”.
Alții, însă, subliniază că victoria centrului-dreapta în Italia ar putea ”conduce la o restructurare politică a Europei”, a spus André Ventura, liderul partidului de extremă-dreapta, portughezul Chega.
Alternative fur Deutschland (AFD), aliatul partidului suveran german al lui Salvini, sărbătorește rezultatul: ”O zi bună pentru Italia, o zi bună pentru Europa”, scrie Malte Kaufmann pe Twitter.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News