Adunarea Populară a Găgăuziei, una dintre regiunile pro-ruse ale Republicii Moldova, a adoptat un act legislativ prin care este permisă folosirea simbolurile asociate cu invazia rusă în Ucraina.
Adunarea Populară, legislativul local, a adoptat în unanimitate proiectul de lege prin care este permisă folosirea simbolurilor, iar potrivit lui Alexandr Diulgher, această decizie a fost luată în conformitate cu “statutul juridic special al Găgăuziei”.
La începutul acestei luni, legislativul de la Chișinău votase un proiect legislativ prin care interzicea folosirea simbolurilor asociate cu războiul din Ucraina. “Am promulgat o lege care interzice folosirea semnelor ce simbolizează războiul și agresiunea. Acest lucru nu afectează memoria noastră istorică. Dimpotrivă, trebuie să continuăm să onorăm și să respectăm memoria celor care au murit în cel mai teribil război al secolului al XX-lea. Cel puțin o sută de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au murit în acel război”, transmitea atunci Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.
„Este un pas logic pentru specialiști, după Transnistria (n.r. urmează) și Găgăuzia. Deci, să vedem ce va recunoaște Duma de Stat de la Moscova, Transnistria a cerut recunoașterea, acum 31 de ani, nu i-a acordat-o nimeni”, a zis, duminică, Bogdan Chirieac la Antena 3.
„Probabil că va fi recunoscută acum și, cu ea, zona aceasta care reprezintă cam trei sate, Găgăuzia, care va merge pe aceeași cale: să se supună Moscovei”, a mai spus analistul.
„Nu sunt cetățeni (obișnuiți) implicați acolo, ci cei care conduc discreționar de 30 de ani, de la prăbușirea fostei URSS, despre asta este vorba. Deci, pur și simplu, în afară de Transnistria, (n.r. rușii) iau în calcul și Sudul Basarabiei de astăzi, unde este așa-numita Republică Găgăuză, găgăuzii nefiind neapărat ruși, ei sunt bușgari, dar sunt tatonați de Moscova de câteva decenii”, a declarat analistul Bogdan Chirieac.
Întrebat de prezentatoare la ce se așteaptă din partea lui Vladimir Putin de 9 mai, Bogdan Chirieac a spus: „Mă aștept ca Vladimir Putin să anunțe mobilizarea generală, să declare război Ucrainei, fapt care i-ar permite mobilizarea generală și să anunțe, cum spun britanicii, lupta generală împotriva nazismului.”
„La mobilizarea generală înseamnă că o să strângă câteva milioane de oameni, bun, sunt neinstruiți, dar pentru Putin se pare că viața umană chiar n-are niciun preț.
În felul acesta, pierderile vor fi uriașe, dar el speră să aibă cuceriri teritoriale în schimbul acelor pierderi umane, fără să se gândească că poate ocupa un teritoriu, dar nu îl poate menține, pentru că, din punct de vedere economic, Rusia e în genunchi și nici nu sunt șanse să se mai ridice”, a conchis Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu