Chirieac: A venit marele anunț. Țările cu diplomație puternică se pregătesc pentru programul Trump

Barack Obama la Casa Albă alături de Președintele SUA, Joe Biden
Barack Obama la Casa Albă alături de Președintele SUA, Joe Biden

Bogdan Chirieac analizează, într-un editorial scris pentru DCNews, situația politică din Statele Unite și implicațiile acestor evoluții pentru țara noastră.

Iată editorialul scris de Bogdan Chirieac, cu mențiunea că intertitlurile aparțin redacției:

Misiunea imposibilă a doamnei Harris

Pe 21 iulie 2024, a venit marele anunț: Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială. Motivul, vizibil pentru o lume întreagă, un real declin cognitiv. Totul s-a combinat cu atentatul nereușit la adresa lui Donald Trump și reacția extrem de curajoasă a acestuia, după ce glonțul i-a smuls urechea. America intră într-o zonă de maximă turbulență, iar noi, restul lumii libere, ne uităm cu îngrijorare la liderul nostru.

Joe Biden este fundamental, dacă îi studiați CV-ul, un democrat, un om credincios care face întotdeauna ce consideră că este bine, conform regulilor. A fost un vicepreședinte excelent pentru Barack Obama vreme de opt ani. A avut un mandat prezidențial, într-una dintre cele mai turbulente perioade ale istoriei contemporane, pe care l-a dus cu bine la îndeplinire.

Biden nu era ahtiat după putere

Cum s-a ajuns în situația (după nenumărate semne îngrijorătoare observate de publicul larg), să candideze pentru un al doilea mandat? Dacă noi, pe televizoarele planetei, l-am văzut adesea incoerent, nesigur în mișcări, oare cum l-or fi văzut cei apropiați lui, Administrația de la Casa Albă sau liderii străini? Să amintim doar că la ultimul Summit G7 a trebuit să fie condus de braţ de Georgia Meloni,  fiindcă nu mai era sigur unde se află. De notorietate sunt de-acum confruntarea cu Trump ori Summitul NATO, unde i-a încurcat pe Zelenski cu Putin și pe Kamala Harris cu Donald Trump.

Joe Biden nu are profilul unui om ahtiat după putere. Repet, el este democrat nu pentru că este membru al Partidului Democrat, ci fiindcă întregul său sistem de gândire, atunci când era neatins de boală, era organizat pe principii democratice. Se pare că familia, soția Jill, l-a dorit în continuare la putere, pentru a-l ajuta pe fiul său, Hunter, amestecat într-o mulțime de procese penale.

Fundamental, America se dovedește din nou mare. A reușit, încălcând toate regulile, să nu ajungă în postura de candidat la președinție un om cu probleme cognitive severe. Sistemul democratic american a fost mai puternic decât familia celui mai puternic om de pe pământ, pe de o parte. Pe de altă parte, cum se face că sistemul american a permis să se ajungă aici? Problemele lui Biden erau cunoscute și acum 12 luni, și acum 6 luni... Probabil că ceva va trebui schimbat pe viitor și aici. Un mare președinte al Americii, Joe Biden, intră în istorie ca țintă a bătăilor de joc de pe rețelele de socializare, iar omul chiar nu merită acest lucru.

D-na Kamala Harris este cel mai probabil succesoarea sa în funcția de candidat al Partidului Democrat la președinția Statelor Unite. Experții sunt de acord că va avea mari dificultăți în a-l învinge pe Donald Trump. Fost procuror pe Coasta de Vest, nu este nici un mare orator, nici un om politic de forță. În cei aproape 4 ani ca vicepreședinte, nu a avut acțiuni memorabile. Curând, republicanii îi vor scoate la iveală gafele numeroase făcute în special în domeniul politicii externe. Arhicunoscătoare a dreptului american, d-na Harris, precum cei mai mulți americani, nu este prea interesată de politica externă. Este puțin probabil ca doamna să-l învingă pe Trump, în următoarea dezbatere televizată, care va fi inevitabilă. Or, atunci nu se mai poate schimba niciun candidat.

Data limită pentru desemnarea candidatului democrat: 17 august

Statul Ohio trebuie să-și tipărească buletinele de vot cel mai târziu pe 17 august, iar Convenția Democrată trebuie să-și fixeze candidatul pe 21 august. Practic, mai rămân septembrie și octombrie de făcut campanie electorală. Este o misiune imposibilă pentru d-na Harris să-l ajungă din urmă și să-l învingă pe Donal Trump.

Lumea întreagă vede lucrul acesta. Ţările cu o diplomație puternică, datorate unui stat funcțional, se pregătesc deja pentru programul anunțat de Donald Trump acum o săptămână, când a fost desemnat candidat de Partidul Republican. Direcțiile sale sunt clare: anti-imigrație, protecționism economic, acțiuni hotărâte pentru oprirea războiului din Ucraina, pentru liniștirea lucrurilor în Orientul Mijlociu sau pentru confruntarea cu China. Democrații au încercat de-a lungul timpului să-l demonizeze pe Trump și rezultatul a fost o falie profundă în interiorul societății americane. Rezultatul final l-am văzut la discursul lui Trump din Butler, Pennsylvania. Trump nu a fost deloc un președinte rău în mandatul său din 2017-2021. Probabil că va fi un președinte foarte bun și în mandatul 2025-2029.

Ambasadorul trimis în România, un apropiat al lui Trump

În America, Deep State-ul se teme că de la Casa Albă Trump va lua măsuri împotriva celor care l-au hărțuit în Justiție, cu procese aberante, i-au distrus viața de familie cu prima doamnă Melanie, i-au băgat la închisoare prieteni apropiați și colaboratori. Trump însuși a spus că odată întors la Casa Albă nu va fi democrat vreme de 24 de ore. Era un semnal pentru Agențiile, care - așa cum s-a dovedit - au falsificat probe, pentru a-l transforma în agentul lui Putin sau pentru a îi pune în spate toate blestemățiile.

Lumea întreagă își pune întrebarea dacă Trump ar putea scoate America din NATO. Asta după ce a spus într-un discurs de campanie că țările care nu plătesc 2% din PIB pentru armată nu vor fi apărate de SUA. Apoi a revenit, dar lumea, pentru a-l putea ataca, a hiperbolizat declarația. Cu siguranță, Trump nu va scoate America din NATO.

Relațiile sale cu România în timpul primului mandat au fost dintre cele mai bune. Președintele Iohannis a fost primit de două ori la Casa Albă. În toate domeniile, relațiile româno-americane au avansat. Nu întâmplător, Donald Trump și-a trimis ambasador în România pe un apropiat al său, E. S. Adrian Zuckerman, născut la București și bun cunoscător al limbii și spiritului românesc. Cu siguranță, pentru țara noastră nu este atât de important dacă la Casa Albă se află un democrat sau un republican. Relațiile sunt foarte puternice și România se poate considera norocoasă din acest punct de vedere. Sigur că este de dorit o implicare mult mai profundă a Americii în România - fără ea nu se poate face reforma statului român. Iată motivul pentru care este nevoie de americani buni cunoscători ai realității românești.

Cu siguranță, America nu se va implica în alegerile prezidențiale de la noi. Toți candidații principali sunt acceptați deja la Washington. Și, totuși, cineva de la Ministerul de Externe ar trebui să lucreze pentru a fi pregătiți, pentru ca Bucureștiul să fie pregătit de reluarea colaborării cu președintele Trump. La Apărare, suntem mai liniștiți. Acolo, există o colaborare profundă, puțin influențabilă de zonele politice.

Dacă pe 13 iulie cu toții am înţeles că Trump noul președinte al Americii, lucrurile nu se schimbă cu nimic nici după retragerea lui Joe Biden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel