Chirieac: Nu poți să spui că Justiția este controlată de Băsescu când ai 70% în Parlament

Analistul Bogdan Chirieac a comentat ultimul scandal declanșat de Traian Băsescu la adresa lui Victor Ponta, după ce premierul  a declarat că decizia de condamnare a lui Adrian Năstase a fost "o condamnare politică", iar fostul premier este victima sistemului Băsescu.

Bogdan Chirieac este de părere că "Domnul Ponta nu a atacat independența Justiției, dar este adevărat că declarația domnului Ponta ar fi putut să lipsească. Cel puțin atunci când a făcut-o în calitatea sa de prim-ministru", a declarat Chirieac.

"Știm cu toții că în Epoca Băsescu, Justiția a devenit un instrument politic pe care domnul Băsescu l-a mânuit cum a dorit și în interesul domniei sale. Nu este un secret dosarul politic și sentința în dosarul Trofeul Calității, dar în  al doilea caz lucrurile trebuiau să fie mai nuanțate".

"Noi știm că domnul Băsescu mânuiește Justiția în interes propriu și atunci ar trebui să tăcem toți începând cu noi și terminând cu primul ministru?",  a intervenit Victor Ciutacu la RTV.

"Noi putem să vorbim", a declarat Chirieac. "Dumneavoastră nu conduceți Guvernul României de doi ani de zile. Și atunci, în doi ani de zile nu poți să spui că având 70 la sută în Parlament, Justiția este controlată în continuare de același domn Băsescu. Sunt pârghii esențiale care sunt în continuare în mâna domnului Traian Băsescu, dar în același timp nu poți să fi primul-ministru al unui stat unde Justiția este controlată politic de doi ani și să nu faci nimic. Te legi cu lanțurile de porțile Parlamentului și schimbi legislația. Faci o legislație europeană care să garanteze independența Justiției, să nu permită ținerea de către un procuror timp de 11 ani a unui dosar în nelucrare și scoaterea sa doar când se apasă pe buton. Să nu permiți aruncatul de stenograme trunchiate în presă pe timpul anchetelor penale, pentru ca opinia publică să-l condamne deja pe cel care este urmărit penal.

Sunt chestiuni simple care n-au fost rezolvate. Să abrogi din Codul Penal prevederea aceia conform  căreia nu putem comenta deciziile  Justiției sau sentințele sau cazurile aflate pe rol. Deci toate aceste lucruri puteau fi făcute. Noi mai putem vorbi până la 1 februarie, pentru că putem fi umflați din studiou din 1 februarie, conform legii, fiindcă onorabilii de la USL n-au modificat legea", a mai spus Chirieac.

Referitor la acuzele președintelui cu privire la declarațiile premierului care ar aduce prejudicii României ca stat membru al Uniunii Europene și NATO, Chirieac este de părere că aceste declarații nu aduc prejudicii, deoarece "lumea nu este atât de imbecilă cât crede domnul Băsescu. Lumea înțelege o declarație politică făcută de tânărul lider al PSD în favoarea fostului lider al PSD. Dar domnul Băsescu profită de tsunami-ul internațional ridicat de marțea  neagră cu superimunitatea și atunci apasă foarte tare în această direcție. Adică vine și spune: uite, vedeți, v-am spus eu. După ce au încercat să-i scoată cu legea amnistiei și grațierii și cu superimunitatea, uite ce spune Ponta. E o chestie care nu mai știu cât mai ține. În locul domnului Ponta m-aș ocupa de creșterea economică fiindcă aceea impresionează cel mai mult Occidentul" a spus analistul Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel