Cum se văd alegerile din SUA din România?
Curtea Supremă a Statelor Unite a anunțat că va studia cazul istoric declanșat de decizia mai multor state de a-l scoate pe Donald Trump de pe buletinul de vot pentru acuzații de trădare și insurecție împotriva guvernului SUA și că va da un verdict care să se aplice uniform pe tot teritoriul american în ce privește candidatura fostului președinte, potrivit BBC.
Analistul politic Bogdan Chirieac a intrat în dialog cu Niels Schnecker la România TV unde, după mai multe contre cu moderatorul, a ținut să sublinieze că pentru noi, românii, oricare ar fi alegerea americanilor la urne, trebuie să funcționeze și pentru România și să fie de bun augur, indiferent dacă va ieși Biden sau Trump. Discuția a plecat de la Putin și războiul din Ucraina.
Bogdan Chirieac: Nu poți sub nicio formă să asemuiești un criminal de război cum este Vladimir Putin cu un om ca Donald Trump care, mă rog... Care-i problema dânsului acum? Că vede politica americană și politica mondială în același fel cu politica unei corporații. Pentru dânsul modul de a face business poate fi politică. I-a spus lui Macron "îți măresc cu 100% dacă tu mărești cu 20%" și Macron a zis - Gata, bine, hai că ne-am împăcat. Nu, nu cred asta. Sunt convins că Putin, deranjat de ambițiile Ucrainei de a deveni membru NATO, a vrut să negocieze, s-a încercat negocierea, nu s-a reușit...
Niels Schnecker a intervenit: Cu cine să negocieze? Acum, pe bune... Biden nu putea negocia cu Putin, orice ai zice!
Bogdan Chirieac: Nu stătea Putin în Biden! El avea nevoie de Ucraina pentru că vrea să-și refacă fosta URSS. Și visul lui s-a spulberat în Ucraina. Chiar dacă acum - mi-e teamă să și spun asta că mă doare prea tare - s-ar putea să aibă recuceriri teritoriale în Ucraina pe termen lung, visul lui de a-și reface URSS-ul s-a spulberat. Nici Țările Baltice, să sperăm că nici Republica Moldova...
Niels Schnecker: Acea spulberare putea să aibă loc într-o discuție "golănească" între Trump și Putin și să nu mai moară atâția oameni.
Bogdan Chirieac: Eu nu cred asta, Niels! Eu cred că Putin renunța să atace Ucraina să-și ia Crimeea și Donețk-ul...
Niels Schnecker: Eu cred că Trump le-o dădea, cred că Trump le-ar fi dat și Donețk-ul și Crimeea. Zelenski ar fi acceptat la ora aceea orice i-ar fi spus Statele Unite.
Bogdan Chirieac: Nu cred asta.
Niels Schnecker: Zelenski a devenit erou pentru că a avut spate. Nu s-a ridicat el pe forțele lui.
Bogdan Chirieac: Atenție, Putin vrea tot litoralul ucrainean al Mării Negre, Odesa și Bugeac.
Niels Schnecker: Nu-i dădea asta Trump, zic eu.
Bogdan Chirieac: Se ducea Putin să le ia!
Niels Schnecker: Eu cred într-adevăr că Trump ar fi reușit să oprească războiul. Și, apropos de asta - că el acuză, de exemplu, inflația, rezultatele economice ale lui Trump nu pot fi contestate și contrarezultatele lui Biden de asemenea nu pot fi contestate. Iar eu nu mai sunt trumpist. Am fost, dar nu mai sunt, ca să nu zici că-l susțin pe Trump aiurea!
Bogdan Chirieac: Eu sunt de altă părere aici. Eu spun că, de unde mă aflu eu, din România care depinde fundamental de Statele Unite, nu pot să discern între Trump și Biden. Pe cine alege poporul american, acela este foarte bun. Și cu el trebuie România să lucreze și să conlucreze! Și mai ales dacă vor trece niște militari americani suplimentar cu arme și bagaje pe teritoriul României aș fi mult mai liniștit. Și milioane de români ar fi mai liniștiți.
Nu te contrazic, Trump a avut rezultate economice foarte bune, Biden a luat pandemia în piept... n-a mai avut. Dar totuși Biden a gestionat foarte bine războiul din Ucraina fiindcă a ferit NATO de război cu Rusia. Până acum n-a băgat NATO în război cu Rusia că se putea întâmpla și asta! Mai ales în primul an al războiului când Putin se aștepta la o victorie în 72 de ore și, de fapt, era foarte aproape de înfrângere. Așa... reacția Ucrainei a fost extraordinară. Ce-i bun la Trump e superbusinessman dar se pare că e și megapolitician.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci