Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre stabilitatea coaliției de guvernare și un scenariu surpriză apărut acum.
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre stabilitatea coaliției de guvernare și despre șansele respectării protocolului privind rocada din mai 2023, în emisiunea moderată de Ioan Korpos de la România TV.
„Deocamdată, cele două partide – adică cei doi lideri, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă – vor să respecte protocolul semnat. E cunoscută prietenia dintre cei doi, e o relație personală între cei doi care a fost benefică pentru România, în ultimul an și jumătate. De altfel, au fost împreună inclusiv în vizite externe, cum ar fi în Japonia, la funeraliile lui Shinzo Abe, la finalul lunii septembrie, dar și în Coreea de Sud, tot împreună, în ajunul Crăciunului.
Este un lucru de dorit, fiindcă au avut întâlniri în Japonia și Coreea de Sud în formula de actual premier și viitor premier. Am văzut reacția nervoasă a președintelui Klaus Iohannis privind persoana care urmează să fie premier”, a explicat Chirieac.
„Poza momentului este următoarea: președintele PSD, Marcel Ciolacu, devine prim-ministru. Existau anterior zvonuri că președintele ar vrea să destabilizeze Partidul Social Democrat numind o altă personalitate în funcția de premier. Probabil că a renunțat la acest gând fiindcă, în momentul acela, partidul s-ar fi regrupat. El miza pe faptul că o aripă din partid ar putea să dea o lovitură. Acum este foarte puțin probabil.
Marcel Ciolacu conduce în mod ferm partidul în acest moment, iar liderii și baza partidului sunt alături de dumnealui. Există întotdeauna riscul ca PSD să părăsească guvernarea, iar președintele Klaus Iohannis nu vrea să-și asume acest risc. Ori bunul cel mai de preț pe plan extern pe care îl poate oferi România este o coaliție unită. Vorbim aici de stabilitatea politică internă și de angajament ferm al României, indiferent de partidul care dă premierul, pentru ce se întâmplă acum în lume – incluzând aici și războiul din Ucraina”, a adăugat analistul.
„Este totuși posibilă o amânare a rotativei din luna mai în luna septembrie, pentru că în iunie urmează să se raporteze niște jaloane pentru PNRR și ar fi, din câte înțeleg, o chestiune tehnică. Dacă se schimbă premierul, ar fi destul de greu de îndeplinit. Ar fi o chestiune tehnic administrativă, iar acest lucru ar putea duce la o întârziere de trei luni în schimbarea premierului”, a conchis Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu