Chirieac: "Putin nu se poate retrage cu față curată. Nu a cheltuit degeaba sute de milioane de dolari"

Bogdan Chirieac a comentat pe marginea tensiunilor dintre Ucraina și Rusia. Analistul politic spune că în acest moment singurul care știe ce se va întâmpla în acest context este Vladimir Putin. Totuși, liderul Rusiei, explică analistul, nu poate retrage pur și simplu toată armata deplasată la granița Ucrainei, după ce această operațiune a costat sute de milioane de dolari. 

Bogdan Chirieac a vorbit și despre gafele în serie făcute de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

"Nu vreau să-l diminuez cu nimic pe președintele Ucrainei. Omul este un actor. El așa a ajuns președinte, îl intepreta pe președintele Ucrainei într-un sitcom. A devenit foarte popular și așa l-au ales președinte. După ce s-a văzut în funcție, dânsul s-a crezut în continuare în sitcom. De pildă, a cerut Statelor Unite ale Americii, fără minime cunoștințe de politică externă, de relații internaționale, să bage Ucraina în NATO. Deci, fără să îndeplinească minime criterii: Ucraina nu acordă nici un fel de drepturi pentru minorități, are o economie profund coruptă bazată pe oligarhie," a spus Bogdan Chirieac la Antena 3, la emisiunea moderată de Andreea Sava. 

Chirieac: "Doar Putin știe ce se va întâmpla"

Întrebat de Mugur Ciuvică dacă va începe săptămâna viitoare războiul, așa cum au anunțat ziarele americane care au citat surse din CIA, Bogdan Chirieac a continuat: 

"Eu mă numesc Chirieac, nu Putin. Rusia fiind o țară condusă de o manieră autoritară, singurul care hotărăște este Vladimir Putin și eu cred că este nehotărât în acest moment. Foarte important pentru telespectatori este să știe că nu va începe războiul în România," a mai spus analistul.

Chirieac a fost întrebat și despre mișcările militare din Marea Neagră, acolo unde recent a fost fotografiat si filmat submarinul rusesc Rostov-pe-Don.  

"Conform Convenției de la Montreux, din 1936, submarinele sunt obligate să treacă la suprafață prin Bosfor și Dardanele. Din această cauză a ieșit la suprafață submarinul Rostov-pe-Don și așa l-a fotografiat toată lumea. Nu cred că în Marea Neagră se va întâmpla ceva. Ucraina nu are o marină militară care să sperie pe cineva și în orice caz nu ar sacrifica-o în felul acesta. Marea Neagră până la urmă este ca un lighean în care lovești totul cu rachetele, cu aviația. E greu de crezut că se va întâmpla asta. Important este că Rusia nu va intra peste România. Sub nici o formă Rusia nu va intra peste o țară membră NATO. Dacă se va întâmpla vreo nenorocire, asta va fi în Ucraina," a mai spus Chirieac.

Chirieac: "Putin nu se poate retrage cu față curată"

Analistul de politică externă Bogdan Chirieac spune că Rusia a făcut un efort financiar important pentru deplasarea unui contingent important de militari dar și tehnică, în condițiile în care țara nu o duce deloc grozav din punct de vedere economic. Din acest motiv, subliniază Chirieac, Putin nu poate da înapoi ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. 

"În acest moment, Rusia nu stă bine din punct de vedere economic. Produsul Intern Brut al Rusiei este sub cel al Italiei. Dacă i se vor impune sancțiuni grele, sigur că economia se va prăbuși. O să spuneți desigur și despre gazul românesc din Germania, dar aici vor fi repercursiuni care se vor reflecta și asupra României. Noi nu avem relații economice cu Rusia, dar cu Germania avem. Dacă economia Germaniei încetinește, ar putea fi o recesiune economică în interiorul Uniunii Europene. Se vor găsi alte surse de desfacere, ne vom descurca oricum mai bine decât se vor descurca rușii. 

Nici Putin nu se poate retrage cu fața curată din tot acest joc: nu ai cheltuit sute de milioane de dolari ca să aduci 150 000 de oameni la frontiera Ucrainei, cu tehnică militară, să-i ții două luni acolo, iar apoi să-i trimiți în cazarmă. După arhicunoscutul orgoliu al lui Putin pe plan mondial, nu cred că se vor termina lucrurile atât de simplu, oricât ne-am dori," a încheiat Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel