Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre sprijinul pe care îl oferă Germania, în eforturile României de aderare la Schengen.
„Germania își asumă, declarativ, sprijinul pentru aderarea României la Schengen. În același timp, Germania nu este decisă să întreprindă niciun fel de acțiune care să forțeze Austria să nu mai utilizeze dreptul de veto la adresa României. În ciuda faptului că Germania este principalul partener economic al României și avem un comerț de zeci de miliarde de euro, Berlinul nu este dispus să facă un gest politic fundamental pentru România, așa cum a făcut Franța, în vremea lui François Mitterrand și a lui Jacques Chirac - când se punea problema începerii negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană, la Helsinki, în decembrie 1999 sau când Chirac a fost gata să rupă Summit-ul NATO de la Madrid, în 1997, ca să primească și România. Franța a făcut astfel de gesturi, Germania nu a făcut, fiindcă întotdeauna a fost mai apropiată de statele din Nord sau din Nord-Estul Europei, decât de această zonă. Dacă Germania ar dori să ajute cu adevărat România, atunci Austria, cu siguranță, ar ceda.
Întrebat ce îi lipsește României pentru a determina o susținere strânsă și din partea Berlinului, câtă vreme avem un președinte etnic german și relații economice strânse cu aceștia, iar în Austria îl avem ca ambasador pe Emil Hurezeanu, cu legături, de asemenea, strânse în Germania, Bogdan Chirieac a răspuns:
„România nu are un ministru de Externe în acest moment, iar lucrul acesta se vede. Aurescu este un bun diplomat, dar nu face față în funcția de ministru de Externe, unde ai nevoie de un politician. După cum vedeți și dumneavoastră, deși relațiile sunt la un nivel ridicat între România și Germania, nu este suficient pentru a convinge Berlinul să facă un gest major, fundamental, tranșant, pentru a sprijini aderarea României în spațiul Schengen. Absența unei diplomații puternice și bine orientate se resimte”.
"Germania se află ferm de partea României. Aceasta înseamnă - şi o spun şi astăzi, aici, răspicat - înseamnă şi obiectivul ca România să obţină, în sfârşit, în acest an statutul de membru deplin în spaţiul Schengen. Ţara dumneavoastră a depus mari eforturi în acest sens, trebuie să onorăm acest lucru. L-am asigurat pe preşedintele Iohannis încă o dată de susţinerea mea în acest sens", a arătat oficialul german, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu