Chirieac spune că Iohannis nu a greşit când a spus că în România nu au căzut bucăţi de dronă. "Nu i se poate imputa nimic. Ucrainenii au simţuri mai ascuţite decât România şi NATO"

Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro

Analistul politic Bogdan Chirieac afirmă că preşedintele Klaus Iohannis nu poate fi tras la răspundere pentru că a spus că nu a căzut nicio dronă pe teritoriul României, chiar dacă la câteva ore distanţă s-a dovedit că, de fapt, mai multe bucăţi de dronă au căzut într-o pădure din judeţul Tulcea. 

"Toate sistemele de supraveghere aeriană ale României şi ale NATO nu au remarcat niciun rest de dronă căzut pe teritoriul României. Se ştia că din greşeală, atunci când ataci Ucraina la 300 metri de graniţa România, un accident poate avea loc, ceea ce s-a şi întâmplat. Toate sistemele de supraveghere aeriană nu au văzut o dronă rusească căzând în România. Ca urmare, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ce trebuia de data asta. Nu a fost eroarea aia monumentală ca în februarie 2020, când spunea că dacă auziţi de un virus ucigaş, să închideţi televizorul. Sau când a anunţat în iunie 2021 că a învins pandemia, iar în septembrie 2021, după congresul PNL, au mai murit 25.000 oameni. 

De data aceasta, preşedintele Iohannis a ieşit public cu ce a avut la dispoziţie. Genul ăsta de informaţie nu e dată doar de România, ci şi de comandamentul NATO. Nu e ca şi cum NATO ne-a anunţat că a căzut o dronă pe teritoriul ei şi nu am vrut noi să anunţăm. Nu a văzut-o nici NATO. Nu ştiu cum au văzut-o ucrainenii, dar bănuiesc că războiul îţi ascute simţurile. Că doar nu s-or fi dus ei să pună resturile acolo. Au văzut-o dânşii când a picat. 

În rest, preşedintelui Iohannis de această dată nu i se poate imputa nimic. A avut informaţia de la Forţele Armate şi de la NATO. Asta a anunţat şi Iohannis liniştit, că nu e nicio dronă", a declarat Bogdan Chirieac la România TV. 

"Nu facem nimic fără să ne consultăm cu SUA. Dronele nu sunt atât de dese ca şobolanii din Sectorul 1"

"După care vine MApN şi spune că e o posibilă dronă, bucăţi de dronă, posibil rusească, în Tulcea. Ar trebui să îşi dea demisia dl ministru al Apărării?", a intervenit jurnalista Violeta Romanescu. 

"În cazul ăsta, în niciun caz. Nu vă imaginaţi că drona aia e cât Arcul de Triumf din Capitală. Sunt nişte resturi de metal. Dacă e şi explodată, din dronă nu a rămas mare lucru. Dronele astea nu sunt atât de dese cât sunt şobolanii în Sectorul 1 al Capitalei, graţie doamnei Clotilde Armand. Sunt nişte obiecte de câţiva cm, care sunt căutate într-o zonă nepopulată. Înţeleg că e un smârc acolo. Nu a căzut pe o casă, pe o maşină. Deci s-au întâmplat aşa lucrurile. Ucrainenii au ţinut-o morţiş, că au văzut-o ei. Jos pălăria, înseamnă că sunt atât de buni să repereze drone. NATO şi România nu au văzut-o.

Echilibrul cred că e cuvântul de ordine. Şi nu facem nimic fără să ne consultăm cu americanii. Avem şansa că e ambasadorul John Kerry aici, e dna Kathleen Kavalec aici, cu dânşii ne consultăm. Ce spun Washingtonul, Parisul, Berlinul... Şi mai putem face ceva. Să stricăm un telefon la Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. Domnu' Geoană, ce ne sfătuiţi să facem în zona asta? Nu declarăm război Rusiei, nu intrăm cu trupe alături de Ucraina. Şi aşa alocăm aproape 1% din PIB-ul României pe cheltuieli directe şi indirecte pentru a sprijini Ucraina, deşi noi suntem în procedură de deficit excesiv. Chestiunea asta trebuie tratată cu mult calm. 

E clar că nu e un act de agresiune al Rusiei, că dacă ne agresa Rusia trimiteau drona lui Iohannis la Cotroceni, nu într-un smârc din Delta Dunării", a mai spus Bogdan Chirieac. 

"E posibil să fie o încercare a ucrainenilor de a atrage NATO în acest război?", a mai întrebat Violeta Romanescu. 

"Am văzut că pe Internet sunt multe alegaţii de acest fel. Nu avem niciun fel de motiv serios, niciun fel de dovadă serioasă, ca să putem spune acest lucru. Cred că aici asta e maximul ce putem spune. Simţurile ucrainenilor sunt mai ascuţite decât ale românilor şi aliaţilor din NATO. Căci dânşii au văzut drona asta când nimeni nu a văzut-o. Cum au văzut-o, rămâne să le spună aliaţilor principalilor din NATO, americanilor şi britanicilor", a mai arătat analistul politic. 

Este cazul pentru o şedinţă CSAT? 

"Nu, nu aş vedea necesară. Să îşi dea fiecare cu presupusul? Noi, presa, facem asta din plin, şi bine că o facem. Opinia publică este temătoare. În Galaţi, în Tulcea, în satele din Deltă, sunt oameni normali, liniştiţi, şi care s-au trezit cu un război la 200 metri de casa lor", a concluzionat Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel