Analistul politic Bogdan Chirieac a făcut o scurtă radiografie a candidaturilor la alegerile prezidențiale din acest an.
Până în prezent, dintre candidații cu șanse, în mod oficial și-au anunțat candidatura George Simion (AUR) și Elena Lasconi (USR), candidaturi validate de forurile de conducere ale celor două formațiuni politice.
Nicolae Ciucă (PNL), președintele partidului, și-a anunțat și el candidatura, dar nu e încă una oficială.
Un alt candidat sigur, dar încă neoficial, este Mircea Geoană, cel care domină sondajele la nivel de popularitate. Însă Geoană va avea misiunea extrem de dificilă de a învinge și mașinăriile de partid.
Toți ochii sunt către cel mai mare și puternic partid din România, la nivel de organizare, PSD. Social-democrații sunt reprezentanții singurului partid unde președintele păstrează o oarecare aură de mister. Însă la congresul PSD de săptămâna viitoare, premierul și președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat că vom afla numele candidatului la prezidențiale. Amintim că toți liderii partidului i-au cerut lui Marcel Ciolacu să candideze.
În acest sens analistul Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la România TV, întrebat de ce Marcel Ciolacu împinge răspunsul oficial, a explicat că acest lucru nu se întâmplă iar Marcel Ciolacu va fi candidatul PSD. Chirieac se întreabă, legitim, de ce ar susține Ciolacu un independent, riscând să piardă totul pe mâna altuia.
„Nu cred că domnul Marcel Ciolacu împinge răspunsul în privința candidaturii. Nici candidatul PNL nu e anunțat oficial încă în acest moment. Candidatul PSD va fi anunțat la congresul de sâmbăta viitoare. Domnul Marcel Ciolacu vrea să arate că nu el a cerut partidului să fie candidatul, ci partidul i-a solicitat acest lucru. Așa se și întâmplă în acest moment. Partidul prin liderii săi importanți i-au cerut președintelui Marcel Ciolacu să candideze la alegerile prezidențiale.
Mulți nu credeau că va candida ci va sprijini un independent. Dar de ce ar face acest lucru? În cazul nefericit în care s-ar pierde alegerile prezidențiale, să le pierzi pe mâna altuia? E foarte puțin probabil”, arată Chirieac.
Analistul mai precizează și că premierul Marcel Ciolacu a făcut pași mari și în zona externă, principalul atribut al președintelui României. Chirieac a amintit de legăturile, inclusiv la nivel uman, dintre Ciolacu și Olaf Scholz ori Pedro Sanchez, ori de întrevederile din SUA cu secretarul de Stat american Antony Blinken și cu șeful Pentagonului Lloyd Austin, principalii factori de decizie americani care gestionează cele două mari crize de securitate de la nivel mondial: Războiul de agresiune ilegal și neprovocat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și războiul din Orient după atacul de tip Holocaust din 7 octombrie lansat de gruparea teroristă Hamas împotriva Israelului.
„În plus premierul Marcel Ciolacu a lucrat corect la Palatul Victoria, numeroase întâlniri externe, crearea unor legături directe și umane cu cancelarul german Olaf Scholz și premierul spaniol Pedro Sanchez, întâlnirile cu Antony Blinken și Loyd Austin la Washington în decembrie anul trecut și multe alte întrevederi.
Nu au fost doar chestiuni ce țin doar de funcția de premier, au avut și o foarte bogată agendă externă. De altfel săptămâna viitoare, miercuri și joi premierul Ciolacu este la Bruxelles. Mi se pare normal ca președintele partidului să fie și persoana care candidează la președinția României.
Cred că acest lucru se va întâmpla în toate partidele care vor avea candidați. Și la PNL deși acolo văd o dispută foarte puternică între președintele Nicolae Ciucă și domnul Eduard Hellvig, dar s-ar putea ca domnul Ciucă să fie candidatul, așa cum ne așteptăm. La AUR va candia domnul SImion, la SOS doamna Șoșoacă, la USR Elena Lasconi. Și va fi independentul, domnul Mircea Geoană”, a conchis Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci